Arafat: Capacitate există, dar nu există testare în masă. Noi am mai văzut țări care au testat în masă, dar controlul infecțiilor nu a fost foarte mare

Arafat: Capacitate există, dar nu există testare în masă. Noi am mai văzut țări care au testat în masă, dar controlul infecțiilor nu a fost foarte mare

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, susţine că nu există în acest moment testare în masă în România, dar capacitate avem.

El a precizat că pentru o astfel de măsură trebuie să existe o politică pe care cineva să vină să o propună, să spună cum se face, care este populația țintă, dacă este într-adevăr de folos.

„Testarea a fost un apanaj al Ministerului Sănătății, a răspuns de ea un secretar de stat, domnul doctor Baciu. Știu că noi am lucrat pe creșterea capacității și rapidității diagnosticului, introducând și testele rapide cu antigen.

Capacitate există, dar nu există testare în masă. Acum, la acest moment, trebuie să fie o politică pe care cineva să vină să o propună, să spună cum se face, care este populația țintă, dacă este într-adevăr de folos”, a declarat Arafat, la conferința „Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei!” a DC Media Group.

ADVERTISING

Șeful DSU a spus că există țări în care a fost introdusă testarea în masă, dar nu a avut reazultatele așteptate. Mai mult, testul arată situația pacientului în momentul recoltării, iar asta nu garantează că peste două, trei, patru zile persoana nu este pozitivă.

Noi am mai văzut țări care au testat în masă și în care controlul infecțiilor nu a fost neapărat unul foarte mare. Testul îmi arată situația pacientului la acest moment, adică momentul în care am recoltat. Colegii mai specialiști decât mine mă pot corecta, nu e nicio problemă. Testul este un test de moment.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asta înseamnă că testez acum, nu însemnă că peste două, trei, patru zile persoana nu este pozitivă. Este test de moment. Eventual, când vezi că ai creștere, folosești această testare ca să elimini persoanele asimptomatice din teren, să-i carantinezi”, a precizat Raed Arafat.

România are măsuri mai permisive decât alte țări

În ceea ce privește nemulțumirea celor din anumite domenii privind reluarea activităților, secretarul de stat a spus că multe dintre ele funcționează la o capacitate de 30% - 50%.

ADVERTISING

Totodată, el a subliniat că măsurile luate de România sunt mult mai permisive decât cele din alte țări și a dat exemplul Franței, unde oamenii nu au voie să iasă pe stradă după ora 18.00.

”Cinematografele, teatrele funcționează la o capacitate de 30% - 50%. Nu se mai fac nunți, botezuri. Măsurile în alte părți sunt mult mai dure, în Franța după ora 18 nu mai au voie să iasă pe stradă.

România nu este în lockdown, a permis la foarte multe activități să continue. Avem impact doar pe anumitele domenii, le înțeleg supărarea, dar trebuie să înțeleagă și ei”, a mai afirmat Arafat.

De asemenea, secretarul de stat a declarat că România se situează bine în comparație cu alte țări în ceea ce privește vaccinarea antiCovid, dar sunt încă puține persoane imunizate.

”România stă bine la vaccinare. Cu cât avansăm în vaccinare, cu atât vom putea reveni la normalitate. Stăm bine la vaccinare, dar încă sunt foarte puține persoane vaccinate”, a adăugat Raed Arafat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇