Țara europeană care vrea să testeze majoritatea populației. Cine nu se testează nu merge la serviciu

Țara europeană care vrea să testeze majoritatea populației. Cine nu se testează nu merge la serviciu

Slovacia a lansat sâmbătă o operaţiune unică de testare a majorităţii populaţiei pentru noul coronavirus în acest weekend, în încercarea de a opri creşterea numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters.

Sâmbătă au fost testaţi peste 1 milion de oameni, autorităţile afirmând că vor să testeze majoritatea persoanelor cu vârste de peste 10 ani, din cei 5,5 milioane de cetăţeni slovaci.

Operaţiunea de testare a populaţiei a fost organizată pe colegii electorale şi este condusă de armată.

Peste 40.000 de medici şi echipe de suport, formate din soldaţi, poliţie, lucrători administrativi şi voluntari au fost recrutaţi la circa 5.000 de centre pentru administrarea testelor rapide cu antigen.

ADVERTISING

Operaţiunea este urmărită de alte ţări care caută soluţii de încetinire a răspândirii noului coronavirus şi de evitare a suprasolicitării sistemelor de sănătate.

Dintre cele 828.518 persoane testate până sâmbătă la prânz, 7.947 au fost pozitive, a declarat ministrul Apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă.

”Am depăşit 1 milion de persoane interesate de test, iar interesul oamenilor continuă”, a spus Nad, adăugând că în acest weekend ar putea fi testaţi peste 3 milioane de oameni.

Premierul Igor Matovic a declarat că speră că planul va identifica şi plasa în carantină suficienţi oameni pentru a evita o carantină strictă la nivel naţional.

ADVERTISING

Testarea este gratuită şi voluntară, dar guvernul va plasa în carantină persoanele care nu participă, interzicându-le să meargă la serviciu.

Testele cu antigen dau rezultatul în numai 15-30 de minute, dar sunt mai puţăin sigure decât cele care folosesc metoda PCR.

Oponenţii metodei fac referire la un studiu din Cehia potrivit căruia testele cu antigen detectează numai 70% din infecţiile detectate cu testele PCR. Guvernul a afirmat în schimb că merită să facă testele chiar şi cu acest nivel de acurateţe.

ADVERTISING

Sâmbătă, Slovacia a raportat 2.573 de cazuri de Covid-19, identificate cu teste PCR, totalul ajungând la 57.664 şi la 219 morţi.

Pe aceste subiect, citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇