Alimentație sănătoasă: Ce trebuie să faci pentru a avea o dietă echilibrată

Alimentație sănătoasă: Ce trebuie să faci pentru a avea o dietă echilibrată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alimentația reprezintă un aspect important în viața oamenilor, fiind în strânsă legătură cu menținerea sănătății și stării de bine generale. Având în vedere multitudinea de produse procesate care există pe piață, alimentația multor persoane este destul de dezechilibrată. Consumul de fast-food și alte produse mai puțin sănătoase are efecte nocive asupra organismului pe termen lung, așa că este esențial să acorzi atenție regimului tău alimentar și să faci alegeri responsabile.

Descoperă ce înseamnă alimentația sănătoasă, ce implică o asemenea dietă, care este importanța acesteia, reguli și sfaturi pentru un regim alimentar sănătos, precum și alte informații care cu siguranță îți vor fi de ajutor.

1. Alimentația sănătoasă – ce înseamnă?

Indiferent dacă îți dorești să adopți o alimentație sănătoasă pentru a slăbi sau pentru a-ți menține silueta, este indicat să ai în vedere că fiecare om e diferit și nu toată lumea va avea aceleași rezultate dacă urmează același regim alimentar. În cazul în care întâmpini probleme în acest proces, uneori cea mai bună variantă este să ceri ajutorul unui nutriționist. Dacă nu știi de unde să începi sau cum să-ți organizezi meniul zilnic, acesta te va îndruma în direcția potrivită în urma unui consult.

ADVERTISING

Un regim alimentar sănătos face parte dintr-un stil de viață sănătos, care pe lângă mâncare implică și activitatea fizică, foarte importantă pentru menținerea unei minți și a unui corp sănătos. Alimentația sănătoasă are ca scop asimilarea tuturor nutrienților necesari pentru buna funcționare a organismului.

2. Dieta sănătoasă – cum poți să ai un regim alimentar sănătos?

farfurie ou fiert tăiat roșii
Foto: Unsplash

O dietă sănătoasă implică înțelegerea principiilor unei alimentații sănătoase, care pornesc de la identificarea alimentelor sănătoase și utile până la modul în care acestea trebuie organizate în farfurie și servite la anumite mese. Pentru început trebuie să cunoști care sunt alimentele ce pot fi incluse în alimentația ta, iar printre acestea se numără:

Cerealele integrale - Acestea se află în topul piramidei alimentelor sănătoase și nu pot să lipsească dintr-un regim alimentar armonios. Deși sunt sănătoase, trebuie să ai în vedere totuși ce tip de cereale alegi. Cele integrale sunt recomandate în detrimentul celor simple, întrucât au un aport mult mai mic de calorii și nu numai. 

Fructele și legumele - Consumul de fructe și legume este indicat în orice dietă echilibrată, în special datorită antioxidanților prezenți în acestea, care au numeroase beneficii pentru organism.

ADVERTISING

Ouăle - O altă categorie de alimente care nu ar trebuie să lipsească dintr-un regim sănătos. Ouăle reprezintă o sursă de proteine foarte bogată. Acestea sunt indicate cu precădere dimineața, pentru că furnizează energie pentru efortul fizic din timpul zilei.

Nucile - Pe lângă proteine, conțin și o doză mare de vitamine, grăsimi sănătoase și minerale, necesare pentru buna funcționare a organismului.

Carnea slabă - O alegere potrivită este carnea de pasăre, întrucât are un conținut mic de grăsimi.

Peștele - Bogat în proteine și grăsimi Omega sănătoase și elemente nutritive precum fosforul, peștele este recomandat pentru consumul periodic. Este de preferat peștele de captură.

De asemenea, este bine să fii conștient și de ce alimente este recomandat să eviți, iar printre acestea se află:

Carbohidrații albi

Alimentele care reprezintă carbohidrați albi sunt digerate foarte repede de către organism, sporind astfel pofta de mâncare. Problema cu acești carbohidrați este că se depun sub formă de grăsime. Printre alimentele de acest fel care trebuie evitate se află pâinea albă, cartofii, orezul alb, pastele făinoase și produsele de patiserie.

ADVERTISING

Prăjelile

Din cauza conținutului mare de grăsimi, prăjelile intră în categoria alimentelor care trebuie evitate. Desigur, dacă uneori ți-e poftă și vrei să guști ceva prăjit o poți face rar, dar ai grijă și la cantitate.

Alcoolul

Băuturile alcoolice au un conținut ridicat de carbohidrați simpli și, prin urmare, foarte multe calorii. Un exemplu este berea nefiltrată.

Sarea

Sarea este, de asemenea, un aliment nociv pentru organism dacă este consumată excesiv. Mâncarea foarte sărată nu are ce căuta într-o dietă sănătoasă. Conform cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, cantitatea de sare recomandată zilnic nu ar trebui să depășească 6 grame, un prag foarte ușor de depășit.

Dulciurile

Foarte nocive pentru sănătate sunt dulciurile și alimentele bogate în zahăr. Zahărul e un inamic al sănătății și poate cauza diverse afecțiuni. E bine să verifici etichetele alimentelor înainte de a le cumpăra.

Dincolo de toate aceste aspecte legate de tipurile de alimente, este important să acorzi atenție modului în care combini alimentele în farfurie. Pentru a avea o dietă sănătoasă și echilibrată, este esențial ca pe parcursul zilei să-ți asiguri nutrienții necesari pentru buna funcționare a organismului.

Acordă atenție acestui aspect și învață să gătești adecvat. În majoritatea cazurilor, ai în vedere că legumele nu ar trebui să lipsească de la nicio masă, iar cu puțină creativitate poți pregăti meniuri delicioase în multe combinații. Dacă vrei să adopți un stil de viață vegan sau vegetarian, există multe variante, nu trebuie decât să te documentezi.

3. Nutriție sănătoasă - Importanța alimentației sănătoase pentru organism

femeie exerciții fizice
Foto: Unsplash

O alimentație nesănătoasă crește șansele de apariție a bolilor, iar performanțele fizice și mentale sunt reduse din cauza oboselii acumulate, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. În schimb, o dietă sănătoasă prezintă numeroase beneficii asupra sănătății, printre care se numără:

●  Prevenirea obezității

● Creșterea colesterolului bun

● Menținerea normală a fluxului sanguin

● Reducerea riscului de apariție a mai multor afecțiuni

● Menținerea stării generale de bine

● Asigurarea energiei

În plus, o alimentație sănătoasă contribuie la menținerea unui stil de viață echilibrat alături de sport și de alte activități menite să asigure o stare de bine și energie pentru realizarea tuturor planurilor avute.

4. Reguli și sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

Adoptarea unui regim alimentar sănătos după o perioadă în care alegerile alimentare nu au fost unele potrivite poate părea dificilă, însă nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat. Schimbările de acest fel se fac cu pași mărunți, iar din acest motiv e indicat să ai în vedere câteva obiceiuri și sfaturi pentru o alimentație echilibrată:

Mănâncă la ore regulate

O regulă importantă atunci când îți dorești să ai o alimentație sănătoasă este să-ți faci un program pentru masă. E mult mai important decât ai putea crede ca acestea să fie luate zilnic la ore regulate. Un program de masă deloc organizat poate avea efecte negative și cel mai întâlnit este acela al acumulării kilogramelor în plus într-un timp scurt. Așadar, încearcă să fixezi ore fixe pentru cele trei mese din zi, astfel încât stomacul să aibă timp să digere și transforme în energie toți nutrienții pe care i-a primit.

Nu mânca pe fugă

O greșeală frecvent întâlnită este să mânânci în grabă. Este important să acorzi cel puțin 20 de minute pentru masă.

Nu te înfometa

E important să-ți construiești meniul zilnic astfel încât să combini adecvat alimentele și să-ți asiguri toți nutrienții de care corpul tău are nevoie.

Hidratează-te corespunzător

O viață sănătoasă înseamnă și o hidratare pe măsură. Consumul de apă joacă un rol esențial în organism, motiv pentru care e recomandat consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a asigura buna funcționare a organismului.

Mănâncă puțin seara

Seara mânâncă puțin, devreme, și caută să consumi legume. În acest fel, peste noapte stomacul va digera ușor alimentele și va fi pregătit pentru următoarea zi, încărcându-te cu energia de care ai nevoie.

5. Cele mai sănătoase alimente - Idei de mese sănătoase pe care le poți include în meniul zilnic

caserole cu mâncare carton de ouă ceapă
Foto: Unsplash

Asigurarea unui meniu zilnic sănătos poate fi uneori o provocare, însă nu și dacă ai în vedere câteva idei de mese, care sunt ușor de pregătit și pe deasupra sunt și delicioase.

Astfel, la micul dejun poate include:

  • Fulgi de ovăz cu lapte
  • Migdale
  • Iaurt cu fulgi de porumb
  • Omletă cu salată, roșii sau alte legume

La prânz:

  • Piept de pui la grătar cu o garnitură de legume
  • Somon la grătar cu broccoli sau salată
  • Friptură de curcan cu cartofi la cuptor
  • Pește la cuptor sau grătar

La cină:

  • Supă cremă de legume
  • Paste integrale cu sos simplu de roșii sau cu ton
  • Pește slab cu garnitură de legume sau salată de verdețuri

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇