Top 5 fructe pe care să le incluzi în dietă

Top 5 fructe pe care să le incluzi în dietă

Fructele și legumele sunt importante pentru o dietă sănătoasă. Deși auzim acest lucru mereu, din copilărie până la maturitate, mulți dintre noi limităm consumul lor în detrimentul preparatelor fast food, alimentelor procesate și cărnii. Beneficiile fructelor nu ar trebui, însă, ignorate. Bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, fructele ne ajută să ne menținem sănătatea și starea de bine. 

Există peste 2000 de varietăți de fructe, fiecare cu propriul set de nutrienți și calități. Se recomandă consumul de fructe variate, astfel încât să profiți de cât mai multe beneficii. Unele dintre ele, ca cele 5 pe care ți le prezentăm în continuare, n-ar trebui să lipsească din nicio dietă. 

ADVERTISING
  1. Aronia

Aronia este un arbust foios originar din America de Nord. Există mai multe specii, care cresc în special în zone umede și mlaștini. Una dintre ele a fost naturalizată în Europa. Fructele arbustului de Aronia sunt mici, negre și se dezvoltă după ce inflorescența se scutură. Fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți, care ajută în prevenirea cancerului, stimularea sistemului imunitar si lupta cu anumite afecțiuni. 

Din punct de vedere nutrițional, au puține calorii și sunt bogate în fibre. De asemenea, conțin o cantitate mare de vitamina C și mangan, precum și cantități mai reduse de vitamina K, potasiu, vitaminele A și E și fier. Poți consuma aronia ca atare, cu iaurturi, sub formă de siropuri, în prăjituri și conservate sub formă de gem. [3]

ADVERTISING
  1. Măr

Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, dar este și mai bine să nu te limitezi la unul. Merele sunt pline de nutrienți și substanțe folositoare, ca:

  • fibre insolubile, ca pectina, hemiceluloza și celuloza, care ajută digestia și suportă sănătatea inimii și mențin nivelul de zahăr din sânge la valori normale;
  • vitamina C, importantă pentru imunitate;
  • polifenoli, care ajută în lupta cu numeroase afecțiuni, printre care obezitatea, bolile neurologice, cancerul, ș.a. [1]

Este important să consumi mărul cu tot cu coajă, pentru că unii nutrienți, ca polifenolii, se găsesc în coajă sau imediat sub aceasta. [1] Coaja tare ajută și la curățarea și menținerea sănătății dinților. 

ADVERTISING
  1. Afină

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale afinelor se cunosc de mult timp. Pigmentul care le dă culoarea specifică este un flavonoid cu puternice calități antioxidante. Consumul de afine sprijină sănătatea inimii, a oaselor, sănătatea mintală și ajută la prevenirea cancerului și în managementul diabetului. Micile fructe albastre sunt bogate și în vitamina C și K. Persoanele care iau medicamente anticoagulante trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a crește consumul de afine, pentru că vitamina K poate interfera cu tratamentul. [2]

  1. Banană

Deși sunt cunoscute în special pentru conținutul mare de potasiu, bananele conțin și cantități importante de vitamina B6, vitamina C și magneziu. În plus, sunt bogate în polifenoli și fitosteroli, substanțe care sprijină sănătatea. [1] Conținutul ridicat de probiotice ajută la formarea florei intestinale benefice. 

Bananele verzi conțin o cantitate mare de amidon rezistent și pectină, o fibră naturală cu multiple proprietăți benefice. Ambii nutrienți ar putea aduce beneficii pentru digestie și controlul glicemiei. [1]

  1. Portocală

Portocalele sunt fructe din familia citricelor foarte bogate în vitamina C. O singură portocală asigură 91% din necesarul zilnic. [1] De asemenea, conțin potasiu, folați, tiamină, fibre și polifenoli. Portocalele pot ajuta organismul să lupte împotriva inflamației, hipertensiunii arteriale și depunerii de colesterol. Sucul de portocală are mulți nutrienți, dar nu și fibre. De aceea, este preferabil să consumi fructul întreg și să nu-l transformi în suc. Dacă vrei totuși să bei suc de portocale, limitează consumul la 1 pahar. 

Fructele sunt esențiale în alimentație. Adaugă fructele de mai sus în lista de alimente consumate cu regularitate ca să profiți de beneficiile lor!

Surse:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/healthy-fruit;
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710;
  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries.