Sfaturi utile pentru o alimentație echilibrată: mici schimbări pe care le poți face începând de azi

Sfaturi utile pentru o alimentație echilibrată: mici schimbări pe care le poți face începând de azi

O alimentaţie echilibrată este esenţială nu numai pentru a avea o greutate optimă sau a fi în formă, ci şi pentru a-ţi păstra sănătatea organismului. Corpul nostru are nevoie de hrană pentru a putea să funcţioneze normal, iar fără aceasta, energia zilnică pentru activităţi diverse nu se poate procura.

În funcţie de stilul de viaţă, dar şi de afecţiunile cronice sau predispoziţia la anumite afecţiuni, regimul alimentar necesar pentru o viaţă sănătoasă poate varia de la individ de la individ.

Desigur, există anumite noţiuni generale de nutriţie pe care le poţi folosi pentru a-ţi ghida parcursul către o alimentaţie echilibrată, care să îţi ofere nutrienţii de care ai nevoie şi energia pentru a munci, a studia, a face sport sau a face faţă schimbărilor de temperatură ori de mediu.

ADVERTISING

Dacă îţi doreşti să faci primii paşi către un stil de viaţă echilibrat, începând cu modul în care mănânci, am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile:

Include legume şi fructe în alimentaţia zilnică

Fructele şi legumele sunt importante pentru aportul zilnic de micronutrienți. Micronutrienții sunt acele elemente din alimentaţie absolut necesare pentru anumite funcţii ale organismului şi implicit pentru menţinerea sănătăţii acestuia. Cele mai bune exemple de micronutrienți sunt vitaminele şi mineralele, care se procura în mod ideal din hrană, nu din suplimente alimentare.

ADVERTISING

Fructele şi legumele proaspete se pot introduce în dieta zilnică în cantităţi moderate şi este o idee bună să le consumi crude de câte ori este posibil. Dacă îţi doreşti să te hrăneşti cu fructe şi legume cultivate fără substanţe toxice, atunci îţi poţi folosi curtea pentru acest lucru, dacă ai ocazia. Pe hectarul.ro găseşti seminţe de legume româneşti la preţuri avantajoase, pe care le poţi planta uşor, fie că ai experienţă în această activitate sau nu.

Renunţă la produsele semipreparate şi procesate

ADVERTISING

Produsele semipreparate şi procesate conţin o mulţime de aditivi cu potenţial dăunător pentru sănătatea ta şi rareori îţi pot oferi aceleaşi valori nutritive precum mâncarea proaspătă, pe care o pregăteşti tu sau o firmă specializată în prepararea alimentelor fresh.

Încearcă să înlocuieşti mezelurile, preparatele instant, iaurturile cu foarte multe arome şi zahăr, chipsurile de cartofi şi dulciurile din comerţ cu alternative din ingrediente naturale.

Prepară mese pline de nutrienţi acasă

Poţi să îţi prepari mese gustoase şi pline de nutrienţi acasă fără a petrece ore în şir în bucătărie. Încearcă să începi cu reţete simple. Spre exemplu, carne slabă la grătar cu legume proaspete şi cartofi sau orez, pe care să le asezonezi cu condimentele preferate şi cu o cantitate mică din sosul preferat, pentru gust. De asemenea, poţi prepara reţete de supă cremă, salate cu ingrediente diverse şi dulciuri pe bază de fructe, ovăz, miere sau alte cereale.

Trecerea de la o alimentaţie haotică la una echilibrată este un proces de durată, însă poţi începe cu mici schimbări, care pot avea loc fără niciun fel de pregătire laborioasă în prealabil. Inspiră-te din sfaturile de mai sus pentru a te hrăni corespunzător şi nu uita să ceri sfatul medicului tău dacă există afecţiuni preexistente sau alergii alimentare.