43.000 de doze de vaccin au expirat, dar autoritățile nu le-au aruncat. Așteaptă răspuns de la AstraZeneca pentru a vedea dacă le mai pot utiliza

43.000 de doze de vaccin au expirat, dar autoritățile nu le-au aruncat. Așteaptă răspuns de la AstraZeneca pentru a vedea dacă le mai pot utiliza

Aproximativ 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat, miercuri, în România, a anunțat joi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Este vorba despre 7 loturi diferite, care însă nu au fost momentan distruse, ci doar carantinate.

Valeriu Gheorghiță a spus că s-a luat această decizie, pentru că se așteaptă un răspuns de la compania AstraZeneca pentru a se vedea dacă serul ar putea avea o valabilitate mai mare.

Dacă răspunsul va fi pozitiv, vaccinul va fi reintrodus în cabinete.

ADVERTISING

”Ieri au ieșit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Astrazeneca, sunt 7 loturi diferite. Am luat decizia de a carantina aceste doze și de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se așteaptă date suplimentare despre perioada de stabilitate.

Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse și dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziție date care să certifice o stabilitate pe termen lung, sau mai lungă de șase luni, date care să fie autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și în baza recomandărilor OMS este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tocmai de aceea, am preferat să carantinăm dozele, nu să le distrugem și dacă datele vor fi suficient de elocvente care să arate o stabilitate dincolo de șase luni, atunci vom acționa în consecință. Toate dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din cabinete și carantinate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Românii care au făcut prima doză cu AstraZeneca ar putea face rapelul cu alt vaccin

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇