25% dintre bolnavii de COVID-19 sunt asimptomatici. 50% din contagiuni au loc înainte de apariția oricăror semne ale bolii

25% dintre bolnavii de COVID-19 sunt asimptomatici. 50% din contagiuni au loc înainte de apariția oricăror semne ale bolii

Institutul de Sănătate Publică din Franța arată că 25% dintre purtătorii virusului COVID-19 sunt asimptomatici și jumătate dintre contagiuni au loc înainte de apariția primelor simptome ale bolii.

Într-un raport publicat miercuri, care a coroborat datele a 28 de studii făcute peste tot în lume, Institutul de Sănătate Publică din Franța arată că aceste două faze de transmitere trebuie tratate cu mult mai multă atenție, arată Les Echos.

Astfel, avem de-a face, pe de-o parte, cu pacienți asimptomatici, care nu dezvoltă deloc simptome, dar și cu transmitere în faza pre-simptomatică. În cel de-al doilea caz se poate întâmpla ca o persoană infectată să experimenteze simptome cauzate de COVID-19 înaintea celei care i l-a transmis, făcând foarte greu de urmărit transmiterea virusului.

ADVERTISING

România rămâne pe primul loc în UE la numărul de decese și cazuri noi de Covid

Analiza a arătat că perioada de contagiune se plasează undeva cu 2-3 zile înainte de apariția primelor simptome și se întinde până la 8 zile după ce semnele bolii apar.

”Una din patru persoane infectate nu va dezvolta deloc simptome și cel mai probabil nu va afla niciodată că a avut COVID-19. În cazul transmiterii pre-simptomatice, această rată de 50% o putem observa mai ales în cazul familiilor, unde putem identifica și testa pe toată lumea și unde pacienții sunt izolați imediat ce au fost diagnosticați”, spune Stephane Le Vu, epidemiolog al Institutului de Sănătate Publică din Franța, citată de BFMTV.

ADVERTISING

Le Monde: În România, să te protejezi de coronavirus e neconstituțional

Aceste date i-au făcut pe cei de la Institutul de Sănătate Publică din Franța să recomande purtarea măștii de protecție pentru toată lumea.

Totodată, au fost cerute anchete epidemiologice stricte, care să ia în calcul contacții pacienților și cu 2-3 zile înainte de apariția simptomelor.

Focar și la o fermă din Franța: Opt români au coronavirus

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇