Zeci de republicani antiTrump vor să plece din partid și să înființeze o nouă formațiune

Zeci de republicani antiTrump vor să plece din partid și să înființeze o nouă formațiune

Zeci de foști oficiali republicani, nemulțumiți de încercările lui Donald Trump de subminare a democraţiei în SUA, poartă discuții pentru a forma un nou partid de centru-dreapta.

La discuții, aflate în fază incipientă, participă foști demnitari din administrațiile republicane ale lui Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush și Donld Trump, precum și foști ambasadori, scrie Reuters.

Peste 120 de republicani au făcut o ședință prin Zoom vinerea trecută, pentru a discuta despre noua formațiune, ”o platformă orientată către conservatorism etic”, ce își propune să denunțe încălcarea Constituției și a principiilor democratice de către Donald Trump și susținătorii săi.

ADVERTISING

Planul lor ar fi de a propune candidaţi pentru anumite scrutine, dar şi de a susţine alţi candidaţi de centru-dreapta, fie că sunt republicani, independenţi sau democraţi.

Evan McMullin, care a făcut parte din Partidul Republican și a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din 2016, a declarat pentru Reuters că a participat la ședința de pe Zoom împreună cu foști colegi îngrijorați de controlul lui Trump asupra republicanilor.

ADVERTISING

Alte trei persoane au confirmat pentru Reuters discuțiile, dar au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea.

Printre participanții la ședință s-au numărat John Mitnick, consilier general al Departamentului pentru Securitate Internă sub conducerea lui Trump, fostul congresman republican Charlie Dent, Elizabeth Neumann, șef adjunct de cabinet în cadrul Departamentului de Securitate Internă sub conducerea lui Trump, și Miles Taylor, un alt fost oficial al securității interne a lui Trump.

ADVERTISING

Discuțiile pun în lumină marea ruptură din partid, după acuzațiile lui Trump de fraudă electorală și asaltul mortal de la Capitoliu din 6 ianuarie. Cei mai mulți republicani rămân extrem de loiali față de fostul președinte, dar alții caută o nouă direcție.

Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, după asaltul care a avut loc asupra Capitoliului.

Participanții la conferința de pe Zoom s-au declarat consternați în special de faptul că mai mult de jumătate dintre republicanii din Congres - opt senatori și 139 de reprezentanți ai Camerei - au votat pentru a bloca certificarea victoriei electorale a lui Biden la doar câteva ore după asediul de la Capitoliu.

Majoritatea senatorilor republicani au indicat, de asemenea, că nu vor susține condamnarea lui Trump în procesul de destituire.

"Mare parte din Partidul Republican se radicalizează și amenință democrația americană", a declarat McMullin pentru Reuters.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇