USR a pierdut 6 deputați în ziua lansării REPER. Nu toți au plecat în partidul lui Cioloș

USR a pierdut 6 deputați în ziua lansării REPER. Nu toți au plecat în partidul lui Cioloș

Deputaţii Oana Cambera, Paul Cristian Ichim, Daniel Toda şi Tudor Benga au anunţat, luni, în plenul Camerei, că demisionează din USR şi se retrag din grupul parlamentar al acestui partid, iar deputatul Simina Tulbure și Andrei Lupu au scris pe Facebook că se alătură partidului REPER, înfiinţat de Dacian Cioloş.

„Astăzi, drumul meu se desparte de USR. Este un moment greu de definit, un mix de tristeţe şi speranţă. Demisia este o decizie asumată după o lungă perioadă de analiză, cu multe frământări, în care am simţit că nu pot să mai construiesc într-o energie contrară viziunii pentru care am ales să fac pasul către politică. (…)

Publicitate

Mă voi alătura unei noi mişcări politice în a cărei viziune regăsesc multe din principiile pentru care am ales să mă implic în politică, pentru a construi un viitor european, un reper care să ofere şansa de reformă României", a scris Oana Cambera pe Facebook.

La rândul său, Paul Ichim și-a motivat și pe Facebook decizia, înainte să o anunțe în plen.

„Îmi este dificil să fac acest anunţ, dar cu mare regret trebuie să vă spun că am decis să demisionez din USR. Nu a fost o decizie uşoară, pentru că am crezut în acest proiect şi în necesitatea sa pentru societatea românească.(...) Din nefericire, atmosfera toxică din ultimele luni din interiorul partidului m-a convins că este pasul pe care sunt nevoit să îl fac, pentru a rămâne fidel motivelor pentru care am intrat în politică", a scris pe Facebook şi deputatul Paul Ichim.

Publicitate

Daniel Toda spune că Cioloș -a convins că se poate face o altfel de politică, astfel că-l urmează.

„Părăsesc USR cu greu (...) am întâlnit aici oameni dedicaţi, serioşi, altruişti, care încearcă cu toată puterea să schimbe mentalităţi şi, încet, să schimbe România. Totuşi, sunt din ce în ce mai puţini, iar vocea lor are din ce în ce mai slabe reverberaţii la nivelul politicii partidului. (...)

Dacian Cioloş m-a convins că se poate face şi în România o altfel de politică. (...) Sunt convins că vom construi împreună repere de profesionalism, repere de integritate, repere de valori şi principii ordonate după ierarhii universale, repere de bun-simţ", a menţionat pe Facebook şi Daniel Toda.

Simina Tulbure a anunțat direct că e membru Reper.

"De azi fac parte din Partidul REPER pentru că am încrederea că în această echipă şi cu această viziune pot contribui la o Românie unde cetăţenii nu au doar voci, dar pot deveni o voce, în care femeile sunt aplaudate pentru că sunt apreciate, nu pentru a fi intimidate, iar tinerii sunt băgaţi în seamă pentru a face, împreună cu cei mai cu experienţă, reforme pe bune", a scris şi Simina Tulbure.

Anterior, dimineață, tonul l-a dat deputatul Andrei Lupu, care a spus că pleacă în REPER pentru că USR a ajuns un spațiu al conflictului permanent și nu mai reprezintă interesele cetățenilor.

În ce-l privește pe Tudor Benga, acesta a plecat din USR, dar spune că încă nu a decis dacă se va alătura partidului lui Cioloș.

„Îmi anunţ demisia din USR şi din grupul USR, îmi voi continua activitatea ca neafiliat. Mulţumesc colegilor pentru această activitate de 6 luni. Le urez colegilor succes în REPER. Eu voi sta o perioadă pe bară. Am fost un susţinător clar al redesenării regulilor din politică. Vreau să ducem în continuare această luptă, să deschidem piaţa politică", a adăugat Benga.

Săptămâna trecută, şi alţi parlamentari şi-au anunţat demisia din USR. Noul partid REPER, înfiinţat de Dacian Cioloş, a fost lansat luni de către copreşedinţii Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, în prezent eurodeputaţi, împreună cu zece parlamentari care s-au alăturat acestui proiect.

"Reînnoim proiectul european al României, este un proiect politic în care credem. (...) REPER este un proiect politic centrist, liberal, pro-european, foarte bine ancorat în valorile europene, în tot ceea ce ne oferă ca perspectivă de bunăstare şi de pace şi de prosperitate în UE. Este în acelaşi timp şi un proiect politic care se vrea, de la început, din prima etapă, foarte bine ancorat în nevoile societăţii", a precizat Ramona Strugariu într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇