Generalul Serghei Surovikin, care a fost numit de Putin ”comandant al Grupului reunit al forțelor ce activează în cadrul operațiunii militare speciale”, este cunoscut pentru că a ras de pe fața pământului orașele Groznîi și Alep, pentru acțiuni extrem de violente la adresa civililor, ceea ce ar putea anunța un scenariu prost, de terorizare a civililor din Ucraina.
Nu poți să stai liniștit la București când afli că rachetele care au lovit Ucraina au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova, riscând să lovească aeronave civile, spune Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic Ileana Racheru, director al Direcției Furnizare Expertiză, Institutul Diplomatic Român, într-un dialog cu Spotmedia.ro.
Coreea de Nord, Cuba, Iran și Siria sunt țările pe care Statele Unite ale Americii, prin Departamentul de Stat, le recunoaște ca fiind sponsori ai terorismului.
Este Rusia lui Putin altceva sau prudența în a folosi termeni ca genocid și terorism pentru ceea ce fac trupele rusești demonstrează aceeași lipsă de ruso-realism la adăpostul căreia a fost posibilă agresiunea la scară largă a Ucrainei?
Occidentul s-a codit să numească Rusia stat sponsor al terorismului. Care e limita aici? Este o atitudine prudentă? La fel de mult a durat până când Holodomorul a fost numit drept ceea ce chiar a fost, genocid.
În primul rând, mi se pare că Occidentul, deși a ajutat Ucraina cu armament și a impus sancțiuni Rusiei, continuă să trăiască cu gândul la faptul că se află la distanță față de zona de conflict și sub protecția pe care o oferă articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.
Atâta timp cât războiul este localizat în Ucraina, Occidentul se consideră în siguranță. Dar Vladimir Putin și armata rusă consideră că în Ucraina așa-zisa ”operațiune specială” se desfășoară împotriva Occidentului.
În România și în alte state din Europa Centrală și de Est, percepția este alta, atât din perspectiva experienței istorice, cât și a proximității. Nu poți să stai liniștit la București când afli că rachetele care au lovit Ucraina au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova, riscând să lovească aeronave civile care survolau teritoriul acesteia.
Dincolo de legăturile istorice și lingvistice, Republica Moldova este unul dintre partenerii strategici principali ai României și, în ciuda contextului regional extrem de nesigur în ceea ce privește securitatea, se află în cel mai bun moment al istoriei sale post independență - având o majoritate parlamentară pro-europeană și fiind angajată ferm în procesul de aderare la UE.
În acest sens, se explică și inițiativa foarte bună pe care au avut-o România și alte state din Europa cu privire la reafirmarea sprijinului pentru aderarea Ucrainei la NATO (eventual o aderare rapidă).
În al doilea rând, trebuie avut în vedere faptul că Ucraina poate face apel acum doar la fragila umbrela de securitate pe care i-o oferă dreptul internațional și ONU. Or, declararea Rusiei, care este membru al Consiliului de Securitate, drept stat sponsor al terorismului ar periclita serios sistemul de securitate construit după Al Doilea Război Mondial.
Dar, încă din vara lui 2022, în Congresul SUA au apărut inițiative cu privire la declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. Senatul a adoptat o rezoluție care nu este obligatorie, prin care a cerut Departamentului de Stat acest lucru, dar Anthony Blinken a evitat măsura, menționând că în mod practic efectele sancțiunilor care au fost deja impuse Rusiei sunt similare consecințelor care ar decurge din declararea sa drept stat sponsor al terorismului.
Pe agenda Congresului a fost ulterior introdus un proiect legislativ prin care Rusia să fie declarată sponsor al terorismului doar de către Congres, nu de Departamentul de Stat, așa cum s-a procedat în cazul Cubei, Coreei de Nord, Iranului și Siriei.
Rusia, membru în Consiliul de Securitate al ONU, ar fi practic plasată în rândul statelor paria enumerate mai sus. În plus, Washingtonul ar trebui să rupă total relațiile cu Moscova și state terțe care au relații economice cu Rusia ar putea fi vizate de sancțiuni ale SUA.
Ce împărtășește Rusia lui Putin cu terorismul?
În științele politice, statul sponsor al terorismului este țara ale cărei instituții oferă mijloace pentru realizarea unor acte de violența la adresa unor persoane ce nu sunt implicate în conflicte armate.
Instituții ale Rusiei au oferit agenți neurotoxici pentru atacuri asupra unor persoane private pe teritoriul Marii Britanii, au dat arme Hezbollah, atacă cu rachete zone locuite de civili din Ucraina, susțin grupul de mercenari Wagner.
Reacția Rusiei vine după explozia care a avariat podul dinspre Crimeea. Să ne așteptăm la alte escaladări? Care e scenariul cel mai prost și care ar fi reacția cea mai proastă a Occidentului?
Cred că atât chestiunea avarierii podului, cât și desemnarea unui alt comandant pentru frontul din Ucraina explică ce s-a întâmplat zilele trecute. Podul era o mândrie personală a lui Putin, care l-a trecut primul la volanul unui camion, era cel mai lung pod din Europa (20 km).
Generalul Serghei Surovikin, care a fost numit ”comandant al Grupului reunit al forțelor ce activează în cadrul operațiunii militare speciale”, este cunoscut pentru că a ras de pe fața pământului orașele Groznîi și Alep, pentru acțiuni extrem de violente la adresa civililor.
Cel mai prost scenariu este cel în care Occidentul va renunța să mai sprijine Ucraina, războiul va fi prelungit pentru mult timp și regimul Putin îi va convinge pe liderii vestici să negocieze în dezavantajul Kievului.
Un alt scenariu extrem de prost este cel al transformării ”operațiunii militare speciale” într-o ”operațiune antiteroristă”, care va viza în mod sigur foarte multe obiective civile, va teroriza populația Ucrainei inclusiv din zonele aflate în afara frontului.