UDMR va avea propria propunere de premier, indiferent dacă PNL bate palma cu USR sau PSD

UDMR va avea propria propunere de premier, indiferent dacă PNL bate palma cu USR sau PSD

Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat că formațiunea sa va merge la consultările de la Cotroceni, atunci când Klaus Iohannis le va convoca, cu propria propunere de premier.

Decizia UDMR vine în condițiile în care Nicolae Ciucă și-a depus, marți, mandatul după ce nu a reușit să adune o majoritate în jurul său și liderii liberali, în frunte cu Florin Cîțu, au început astăzi negocieri atât cu USR, cât și cu PSD, pentru formarea unei coaliții.

”UDMR va avea propunere de premier, cu care vom merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări. Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliție – indiferent că va fi o coaliție PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – prim-ministrul să fie dat de cea mai mică formațiune, cea care reprezintă stabilitatea.

ADVERTISING

Se poate vorbi despre faptul că UDMR are doar 6-7% în Parlament, dar nu acesta este important! Este mai important să abordăm problema formării guvernului din perspectiva faptului că premierul ar trebui desemnat din partea acelei formațiuni politice, care a fost vocea rațiunii și a consecvenței în ultima perioadă și a cărei propunere este o persoană integratoare, care să coaguleze toate forțele politice responsabile”, a scris pe Facebook Kelemen Hunor.

Anterior, acesta declarase, într-un interviu pentru RFI România, că prima sa opțiune este USR. Liderul UDMR a explicat că, deși o eventuală coaliţie cu PSD ar asigura "o majoritate confortabilă” din punct de vedere matematic, diferența de viziuni ar duce, în scurt timp, la un nou blocaj.

ADVERTISING

”Dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam", a spus Kelemen Hunor miercuri dimineață.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇