Turneul european al lui Joe Biden: Opt zile, patru reuniuni la vârf, trei ţări

Turneul european al lui Joe Biden: Opt zile, patru reuniuni la vârf, trei ţări

SUA şi UE vor să resusciteze parteneriatul transatlantic şi să adopte o politică fermă faţă de Rusia. Turneul european al preşedintelui SUA debutează vineri, la reuniunea la vârf a grupului G7.

Opt zile, patru reuniuni la vârf, trei ţări.

Turneul european al preşedintelui SUA, Joe Biden, are o agendă foarte încărcată. Biden va participa la summit-ul celor mai importante şapte democraţii vestice la Carbis Bay, în Marea Britanie, la reuniunea la vârf a NATO de la Bruxelles şi la reuniunea la vârf SUA-UE, care va avea loc tot în capitala Belgiei.

După discuţiile cu aliaţii, miercurea viitoare se va desfăşura la Geneva o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În plus, sunt planificate patru întâlniri bilaterale, între alţii cu şefa executivului federal german Angela Merkel şi o scurtă audienţă la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care va avea loc la Palatul Windsor.

ADVERTISING

Relaţiile cu China domină agenda

Turneul noului preşedinte al SUA este menit în primul rând să sudeze alianţa democraţiilor vestice împotriva sistemelor autoritare din Rusia şi mai ales China, a declarat consilierul lui Biden pentru probleme de securitate Jake Sullivan.

Din perspectiva europenilor, miza este "combaterea pandemiei, protecţia climei şi beneficiile pe care democraţiille vestice le pot oferi lumii", după cum a declarat un diplomat european.

De aceea, premierul britanic Boris Johnson, care este şi preşedintele reuniunii G7, a invitat la summit şi alte mari democraţii, între care India, Africa de Sud, Australia şi Coreea de Sud, în calitate de observatori.

Johnson, care după Brexit vrea să-şi prezinte ţara ca pe un lider de opinie ce acţionează la nivel global, aspiră la o nouă "alianţă a statelor democratice".

Analista Jana Puglierin a declarat însă pentru DW că preşedintele SUA nu poate aştepta ca prin acest prim turneu să făurească o "alianţă solidă împotriva Chinei". Ea conduce biroul din Berlin al "European Council on Foreign Relations".

ADVERTISING

"Întreg turneul va fi un spectacol de echilibristică", anticipează ea. Mai ales Germania şi Franţa au opinii proprii în privinţa politicii faţă de China. Parisul şi Berlinul vor să coopereze cu Beijingul în chestiuni economice şi pentru protecţia climei.

Chiar dacă UE a adoptat sancţiuni împotriva unor cetăţeni chinezi pentru oprimarea minorităţii uigure, a evitat să se exprime la fel de clar ca SUA în privinţa situaţiei din Hong Kong.

Alternativă la "Noul Drum al Mătăsii"

Important este pentru Joe Biden ca la sfârşitul seriei de reuniuni să existe o voinţă clară pentru mai multe investiţii ale Vestului, astfel încât influenţa Chinei în Africa şi Europa de Est să fie contracarată.

"Din cadrul G7 ar urma să apară un soi de parteneriat global de infrastructură în ţări emergente care doresc să devină mai ecologice. Aceasta ar urma să constituie o alternativă la 'Belt and Road Initiative', fără a se spune deschis că este menită să îngrădească China", a explicat experta Jana Puglierin.

ADVERTISING

Şi NATO ar trebui să se ocupe, la dorinţa SUA, mai mult de ameninţările militare care pornesc dinspre China. De asemenea, Rusia nu trebuie pierdută din vedere în calitate de principală ameninţare în Europa.

Deosebire faţă de Trump

Jana Puglierin nu aşteaptă rezultate spectaculoase în urma întâlnirii de săptămâna viitoare a preşedinţilor american şi rus, care se va desfăşura în Elveţia, la Geneva.

Divergenţele cu Rusia legate de Ucraina şi Belarus sunt foarte profunde. Important este ca Joe Biden să poată arăta că Vestul vorbeşte la unison. Acesta este din perspectivă americană şi scopul seriei de reuniuni la vârf, anume sincronizarea poziţiilor.

Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, Joe Biden nu-i consideră adversari pe europeni, ci parteneri preţioşi, de care are nevoie, a declarat expertul ecologiştilor în materie de politică externă din Parlamentul European, Reinhard Bütikofer.

Şi diplomaţi ai UE care pregătesc reuniunile la vârf sunt optimişti. "Domneşte o atmosferă excelentă. Peste tot există voinţă de implicare. Este o diferenţă ca de la cer la pământ în comparaţie cu vechea administraţie de la Washington. Pot să confirm asta, nu este niciun secret", a declarat pentru DW un diplomat european.

În cadrul reuniunii SUA-UE de săptămâna viitoare, miza este anularea conflictelor comerciale şi a taxelor vamale protecţioniste promovate de preşedintele Trump.

Potrivit unui proiect de declaraţie finală a reuniunii, care a devenit cunoscut la Bruxelles, semnalele sunt pozitive în acest sens. Puglierin avertizează însă că euforia este prematură. Şi europenii sunt sceptici că Joe Biden va putea rezista mult timp pe noua linie a cooperării internaţionale.

"Starea de spirit este bună, optimistă, dar nu există doar sentimente de nuntă", a afirmat ea.

Diferenţele rămân

Există în continuare suficiente divergenţe, cum ar fi retragerea trupelor din Afganistan, finalizarea conductei de gaz Nordstream 2 sau iniţiativa SUA de anulare temporară a patentelor pentru vaccinurile anti-Covid. Această iniţiativă americană este respinsă de UE, care ar prefera o largă producţie sub licenţă a vaccinurilor.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să obţină din partea statelor prospere o donaţie cât mai mare de doze de vaccin către statele mai sărace. UE exportă deja o mare parte din dozele pe care le produce. SUA şi Marea Britanie sunt invitate să urmeze acest exemplu, astfel încât iniţiativa "Covax" a ONU să poată fi mai bine aprovizionată.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor G7 se vor întâlni personal în sud-vestul Angliei pentru prima dată după doi ani. "După pandemie, aceasta uşurează foarte mult activitatea", a precizat un diplomat european.

Totuşi, pentru delegaţii şi pentru ziariştii care le însoţesc sunt în continuare valabile măsuri severe de igienă şi testare. Summit-ul din pitorescul Cornwall nu va fi la fel precum cel din Franţa, din 2019. Este valabil şi pentru contrademonstraţiile deja tradiţionale, organizate de Oxfam, Attac şi alţii, care aşteaptă mai puţini protestatari.

Aproximativ 6000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în regiune pentru a asigura buna desfăşurare a reuniunii de trei zile.

Bernd Riegert

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇