Nu se va discuta astăzi despre Schengen la Consiliul European. Tomac: Iohannis n-a reușit să schimbe agenda

Nu se va discuta astăzi despre Schengen la Consiliul European. Tomac: Iohannis n-a reușit să schimbe agenda

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, anunţă că ”la Bruxelles nu se va discuta astăzi despre Schengen”, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis n-a reuşit să schimbe agenda şi să introducă la recomandări ale Consiliului European acceptarea României în spaţiul Schengen.

Tomac ataşează scrisoarea de convocare a Consiliului European şi ordinea de zi a reuniunii de joi, afirmând că subiectul Schengen ”lipseşte cu desăvârşire”.

”La Bruxelles, nu se va discuta astăzi despre Schengen. Preşedintele Iohannis ne-a cerut să avem răbdare şi să nu acţionăm emoţional în chestiunea Schengen. Ne-a asigurat că ieri sau astăzi va dezbate umilinţa prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles”, scrie Tomac, joi, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

El spune că a citit scrisoarea preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, adresată şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria ne-a blocat accesul în Schengen.

”Surpriza este uriaşă, atât în scrisoarea de convocare a Consiliului European https://www.consilium.europa.eu/.../president-michel-s..., cât şi în ordinea de zi pentru astăzi, https://data.consilium.europa.eu/.../ST-36-2022-INIT/en/pdf, pentru că lipseşte cu desăvârşire subiectul Schengen”, constată europarlamentarul PMP.

ADVERTISING

Concluzia sa este că preşedintele Iohannis n-a reuşit să schimbe agenda şi să introducă la recomandări ale Consiliului European de astăzi acceptarea noastră în spaţiul Schengen.

”În acest moment devine tot mai evident că singura şansa reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Restul sunt doar declaraţii politice”, consideră Eugen Tomac.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că România nu va ataca votul în Consiliul JAI privind aderarea ţării noastre la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie. De asemenea, a declarat referitor la aderarea României la spaţiul Schengen că ea nu se va produce „azi sau mâine, în Consiliul European”.

ADVERTISING

„Însă pot să vă spun că, personal, îmi imaginez că o aderare este posibilă anul viitor, în 2023”, a adăugat şeful statului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇