Surse SPOT: Condiții pentru pace în coaliția de guvernare. Ce poate accepta PNL, pentru a continua cu Cîțu premier?

Surse SPOT: Condiții pentru pace în coaliția de guvernare. Ce poate accepta PNL, pentru a continua cu Cîțu premier?

Dacă luni au fost patru ore de tatonări, a doua rundă de negocieri pentru continuitatea guvernării de coaliție pune pe masă condițiile pe care USR PLUS le are, pentru a renunța la ideea unui nou prim-ministru.

Astfel, USR PLUS vrea ca partenerul de coaliție să își asume un nou „contract” politic, care nu i-ar mai permite lui Florin Cîțu să concedieze miniștri USR PLUS, fără a-și anunța în prealabil partenerul de guvernare.

O condiție mai degrabă simbolică, dar care l-ar face pe premier să facă și el jumătate de pas înapoi, după ce a spus clar că nu va renunța la atributul lui constituțional de a revoca un membru al Cabinetului.

Potrivit surselor consultate de SpotMedia.ro, pe masă mai sunt câteva condiții, printre care:

  • Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, o condiție inacceptabilă practic pentru UDMR, a treia parte a coaliției.
  • Reforma pensiilor speciale până la sfârșitul sesiunii parlamentare.
  • Termene clare și rapide pentru Legile Justiției.
ADVERTISING

Sunt condiții simbolice, dar care au un potențial bun pentru USR PLUS, care s-ar corela cu reformele și, în cazul unui eșec, responsabilitatea ar fi a PNL.

Despre condiția revenirii la scrutinul local în două tururi a amintit și politologul Cristian Pîrvulescu, în interviul pentru SpotMedia.ro:

"L-am auzit pe Rareș Bogdan oferind legea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Pare vrabia de pe gard, pentru că niciodată UDMR nu va vota.

Credibilitatea partenerilor din coaliție este în momentul de față grav afectată. USR PLUS ar putea să își joace bine potențialul de șantaj pe care îl are, dar contextul intern se pare că îl obligă să facă un compromis, care riscă să îl delegitimeze politic".

Moșteanu: Ce am crezut ca e de bun simt trebuie trecut in acord

Primul anunț despre posibilitatea împăcării a venit marți de la Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS.

ADVERTISING

"Există această posibilitate, da, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze. Renegociere e prea mult spus, doar completare, aș zice, mai degrabă, cu noi idei, un mod de lucru mai detaliat, care da, poate că ar fi trebuit să fie detaliat de la început, din decembrie, de când am semnat acel acord de coaliție.

Am avut multă bunăvoință și am spus că anumite lucruri sunt considerate cumva de bun simț și nu trebuie să le detaliem acolo. Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliție”, a declarat Ionuț Moșteanu la RFI România.

Potrivit acestuia, în acord se dorește a fi specificat faptul că un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuții în coaliție.

”Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniștrii. Miniștrii sunt oameni propuși de partidele din coaliție, sunt politicieni care au voturi în spate și acest lucru trebuie respectat.

ADVERTISING

Faptul că noi i-am pus prin vot cu toții împreună această armă constituțională în mâna premierului Cîțu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuție corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări și aici vrem să mergem”, a explicat Ionuț Moșteanu.

Orban: Nu putem să schimbăm Constituţia

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit din nou marți, de la ora 16:00, pentru a continua discuţiile privind deblocarea situaţiei după demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. La întâlnirea de luni, care a durat 4 ore, nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Despre reacția liberalilor la propunerile partenerilor de la USR PLUS a dat un indiciu Ludovic Orban, la intrarea la ședință.

„Aici nu e vorba de USR-PLUS. Premierul face evaluări ale miniştrilor, evident. Acest lucru îl face periodic. Premierul este principalul responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului şi pentru îndeplinirea obiectivelor programului de guvernare, pe fiecare domeniu de activitate.

Evident suntem de acord cu orice dialog, cu orice evaluare, cu orice chestiune, până la punctul în care nu putem accepta să fie afectate atribuţiile, competenţele constituţionale. Nu putem să schimbăm Constituţia.

Cel care decide dacă un ministru poate sau nu poate continua, sigur după o consultare a argumentelor în cadrul coaliţiei sau în discuţiile cu partidul care susţine un ministru, decizia în ultimă instanţă aparţine premierului şi la decizie participă şi preşedintele României”, a declarat Ludovic Orban, rugat să comenteze informațiile de peste zi.

Chestionat dacă şi prim-ministrul ar trebui evaluat periodic, nu doar miniştrii, liderul PNL a replicat: „Este permanent supus unei evaluări sine qua non. Normal. Premierul participă la şedinţele coaliţiei, premierul conduce Guvernul. Asta e aşa – hai să deschidem un nou subiect”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇