Ședință a coaliției, după contrele pe majorarea salariului minim

Ședință a coaliției, după contrele pe majorarea salariului minim

Coaliţia se reuneşte, luni, de la ora 15.00, pe agenda discuţiilor fiind majorarea salariului minim, anunţată de premierul Marcel Ciolacu după Consiliul Tripartit de săptămâna trecută.

Premierul a anunţat că de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut şi că se va menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe.

"De la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe.

ADVERTISING

Suntem în direcţia corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate şi patronate, în Consiliul Tripartit", a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Luni, Marcel Ciolacu a declarat că decizia privind majorarea salariului minim a fost luată pe data de 15 decembrie, în coaliţie, şi nu îşi aduce aminte să fi fost altă decizie.

”E o decizie luată pe data de, cred, 15 decembrie, în coaliţie, de noi toţi, că se merge cu salariul minim de 3.300 de la 1 iabnuarie, urmând ca pe urmă să fie mărit la 1 iunie de 3.700. Nu-mi aduc aminte ca, până s-a luat decizia….cu adevărat împreună cu partenerii sociali, cu sindicatele, la guvern, să fi fost altă decizie. Deci, cu alte cuvinte, eu am respectat această decizie”, a spus şeful Executivului.

ADVERTISING

Reacţia premierului vine după ce liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că nu știa despre această decizie.

Ciucă a fost întrebat săptămâna trecută, la Euronews România, imediat după anunțul lui Ciolacu, dacă este sau nu o abordare populistă declaraţia făcută de premier despre creşterea salariului minim.

Nu am văzut-o, nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat dacă o asemenea declaraţie nu ar fi trebuit să fie făcută după consultarea în coaliţie.
”De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în coaliţie. Probabil că după întâlnirea cu Comisia Tripartită vom avea o discuţie şi în coaliţie”, a transmis liderul PNL.

ADVERTISING

Întrebat dacă este deranjat de faptul că nu a fost consultat de premierul Ciolacu înainte de a face această declaraţie, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci este vorba de atitudinea şi respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi şi, până în acest moment, am avut o abordare cât se poate de onestă în relaţia cu premierul, în relaţia cu partenerii noştri de coaliţie şi vom continua să o avem pentru că, dincolo de deranjul sau orgoliul fiecăruia dintre noi, important este ce facem pentru oameni”. 

Precizăm că, de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară este de 3.300 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu minim net de 2.079 de lei.

România se află pe penultimul loc în UE, cu un salariu minim brut de 663 de euro. Ungaria e chiar deasupra țării noastre, cu un salariu minim de 967 de euro. În clasamentul general, cu tot cu statele non-UE, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia.

Bulgaria (477 euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări candidate la aderare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇