Sindicaliștii sunt nemulțumiți de ordonanța cu majorări salariale: De fapt, creșterea e de doar 5%. Replică dură pentru Ciolacu

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de ordonanța cu majorări salariale: De fapt, creșterea e de doar 5%. Replică dură pentru Ciolacu

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au transmis, joi, că ordonanţa adoptată de Guvern şi care prevede majorări salariale nu va duce decât la o creştere efectivă de 5% şi, în plus, adânceşte inechităţile salariale.

Sindicaliştii critică dur cele mai recente declaraţii ale premierului referitoare la proteste.

”În România, conducătorii nu trebuie să răspundă criticilor cu acţiuni bazate pe forţa fizică, nu trebuie să ameninţe, să şantajeze şi să hărţuiască la locul de muncă salariaţii care deplâng nedreptăţi inechităţi salariale, tratament discriminatoriu, amatorismul prin care Guvernul reglementează politici publice, articole necorelate şi interpretabile, inaplicabile, care au ca şi rezultat apariţia unor acte normative înşelătoare sau care produc efecte depărtate de scopul sau intenţia iniţială. Nu trebuie să îngrădească libertatea de exprimare şi de asociere, două principii fundamentale, prevăzute de Constituţie”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

ADVERTISING

Aceştia susţin că nu s-au împotrivit adoptării unei ordonanţe care să elimine inechităţile din acelaşi sistem, dar susţin că OUG adoptată de Guvern adânceşte aceste situaţii.

”Această ordonanţă de urgenţă, în forma în care a fost adoptată, în foarte multe situaţii adânceşte şi mai mult inechităţile salariale.

În plus, majorarea de 10% reprezintă un mesaj amăgitor, majoritatea instituţiilor din administraţia centrală vor beneficia de o majorare de 5%, şi aceea în luna septembrie, raportat la salariul din decembrie 2023.

În administraţia locală, rezultatul va fi aproximativ acelaşi, deoarece prin această ordonanţă nu se majorează şi indemnizaţiile funcţiilor de demnitate publică locală, majorarea rămânând astfel ,,la mâna” factorului politic frustrat de propriul nivel de salarizare”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de ”atac dur” la unul din principiile fundamentale al statutului democratic: protecţia salariatului în relaţia cu angajatorul, dreptul la protest şi sprijinul oferit salariatului pentru contracararea abuzurilor conducătorilor instituţiilor.

ADVERTISING

Mesaj pentru Ciolacu

Aceştia au criticat dur declaraţiile făcute, joi, de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern:

”Stimate domnule prim-ministru,

DA! Puteţi «…..găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple»

NU! nu, aveţi dreptul să ameninţaţi salariaţii care protestează, îşi exercită acest drept, deoarece statul promovează inechitatea salarială.

DA! …,«pot fi mărite apoi salariile celor care merită»

NU! nu aveţi dreptul ca să folosiţi acest şantaj deoarece noi, cei din FNSA, ştim la cine se referă politicienii când fac referire la salariaţi care ,,merită” – la cei aduşi de ei pe linie politică, plantaţi în funcţii, nicidecum la cei care pleacă la miezul nopţii din instituţii.

DA! …«ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie ca să reducem numărul bugetarilor»…., deoarece aşa aţi reglementat.

NU! nu credem că acest demers are scopul real de a flexibiliza sistemul administrativ, de fapt, pregăteşte terenul pentru angajările pe linie politică după alegerile parlamentare, în care organizaţii politice vin cu tot cu bagajul de membri de partid care trebuie plantaţi în instituţii”, au mai transmis sindicaliştii.

ADVERTISING

Premierul Marcel Ciolacu a criticat, joi, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului, el arătând că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea mult pentru 1.000 şi ceva de euro pe lună”.

”Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, le-a transmis şeful Executivului.

El a cerut ministerelor restante să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducă numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an.

Angajaţii Guvernului au protestat din nou, joi, chiar în timpul ședinței de guvern.

Tot azi, angajați de la Protecția Mediului, de la Registrul Comerțului, Arhivele Naționale, de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și din alte structuri au protestat în Piața Victoriei, față de inechitățile și discriminările salariale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇