Cât este salariul minim pe economie în țările din Europa în 2024: Cum stă România și la ce capitol surprinde cel mai mult

Cât este salariul minim pe economie în țările din Europa în 2024: Cum stă România și la ce capitol surprinde cel mai mult
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Numărul angajaților cu salariu minim depășește 10% în multe țări europene. Iar în unele țări de pe continent salariul minim brut pe economie e de 4-5 ori mai mare decât cel din alte state.

Anul acesta va marca un pas semnificativ către îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață în statele membre UE, întrucât noua directivă europeană privind salariul minim pe economie trebuie pusă în aplicare până la 15 noiembrie. UE își propune ca prin această măsură să stabilească un nivel internațional al salariului minim, de până la 60% din salariul mediu brut.

Deocamdată, cuantumul și puterea de cumpărare a salariului minim în Uniunea Europeană diferă mult de la o țară la alta, după cum arată datele Eurostat, prezentate de Euronews.

ADVERTISING

Cinci din cele 27 de state UE nu au salariu minim pe economie - Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia. Cipru l-a introdus anul trecut. Alte trei țări din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) - Norvegia, Elveția și Islanda, nu au salariu minim.

Țările cu cel mai mare și cel mai mic salariu minim

Valoarea salariului minim pe economie din UE diferă mult între cele două extreme: cel mai mare e în Luxemburg (2.571 de euro), iar cel mai mic - în Bulgaria (477 euro), conform datelor din luna ianuarie.

România se află pe penultimul loc în UE, cu un salariu minim brut de 663 de euro. Ungaria e chiar deasupra țării noastre, cu un salariu minim de 967 de euro.

ADVERTISING

În clasamentul general, cu tot cu statele non-UE, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia.

Bulgaria (477 euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări candidate la aderare.

Salariul minim brut în euro, în ianuarie 2024

salariul-minim-ianuarie-2024
Sursa: Eurostat / Euronews

La polul opus, salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Olanda și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro, iar în Spania 1.323 euro.

Salariul minim brut este sub 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre UE, în care există acest tip de venit.

Care e puterea de cumpărare a salariului minim

Variațiile salariilor minime sunt considerabil mai mici în standardul puterii de cumpărare (purchasing power standard - PPS), care oferă o comparație mai precisă.

ADVERTISING

PPS este o "unitate monetară artificială", cum o definește Eurostat, bazată pe diferența nivelului prețurilor dintre țări. Cu o unitate PPS se poate cumpăra teoretic aceeași cantitate de bunuri și servicii în fiecare țară.

Salariul minim echivalat la standardul puterii de cumpărare PPS, variază în prezent de la 542 de unități PPS în Albania la 1.883 în Germania. Un nivel de peste 1.250 se înregistrează și în Luxemburg, Olanda, Belgia, Franța, Irlanda, Polonia, Slovenia și Spania.

Salariul minim lunar echivalat în standardul puterii de cumpărare - ianuarie 2024

standard-cumparare
Sursa: Eurostat / Euronews

Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Bulgaria au cel mai mic salariu minim exprimat în PPS dintre țările UE.

România (indice PPS 1.129) stă mai bine la acest capitol, clasându-se la jumătatea ierarhiei generale care include și țările din afara UE. Depășim Ungaria (1.007) și suntem la mică distanță de Croația (1.143).

Așadar, deși cuantumul salariului minim din țara noastră este penultimul din UE, acest venit are o putere de cumpărare mai mare decât cel din statele cu o valoare superioară.

Raportul dintre salariul minim și cel mediu

Raportul dintre salariul minim și cel mediu este un alt indicator util.

În 2022, ponderea salariilor minime a fost mai mică de 50% în comparație cu cea a salariilor medii în zece țări UE, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Aceste țări au fost Spania, Ungaria, Irlanda, Croația, Lituania, Olanda, Cehia, Estonia, Belgia și Letonia.

Raportul dintre salariul minim și cel mediu în 2022

salariu-minim-si-mediu
Sursa: Eurostat / Euronews

Raportul a fost de peste 60% în doar trei state membre UE: Portugalia (66,3%), Slovenia (61,7%) și Franța (60,9%).

Organizația Internațională a Muncii subliniază, însă, că acest raport poate fi înșelător dacă e interpretat ad-litteram - în unele țări, precum Franța, salariul minim este relativ mare.

OECD subliniază că puterea de cumpărare a scăzut în majoritatea țărilor UE în 2022, când inflația a atins cele mai ridicate cote, astfel că sunt necesare revizuiri periodice pentru a proteja standardul nivelului de trai al salariaților cu cele mai mici venituri.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇