Scandal în Parlament între PSD și AUR. Simion a stins lumina (Video) S-a votat: Nu mai cresc salariile demnitarilor, ci doar ale primarilor

Scandal în Parlament între PSD și AUR. Simion a stins lumina (Video) S-a votat: Nu mai cresc salariile demnitarilor, ci doar ale primarilor

Un scandal a avut loc, marți, între deputatul Gabriel Zetea (PSD) și reprezentanţii AUR, în ședința Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților, unde se discuta despre majorarea salariilor demnitarilor.

După aproape o oră de discuţii aprinse, deputaţii din comisie au votat pentru renunţarea la majorarea salariilor pentru demnitari.

Ulterior, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, dar şi angajații din administrația locală.

USR a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

ADVERTISING

Scandal AUR-PSD

Dar înainte de asta a avut loc o ceartă, care a început între George Simion și Gabriel Zetea, primul reproșându-i social-democratului că în coaliție se doreşte majorarea salariilor doar pentru primari, nu și pentru românii de rând.

„Tu poți să trăiești cu 2.000 de lei? George, vrem să le creștem salariile oamenilor. Cresc salariile oamenilor”, i-a replicat Zetea pe un ton ridicat.

Apoi, tot pe un ton ridicat, George Simion a spus: ”Vă cresc salariile voastre, slugilor voastre de partid. (...) Ăla de la ANRE are 12.000 de euro, vreți să le măriți tot lor, tot la ăștia, tot la demnitari”.

ADVERTISING

„Nu e adevărat. Ai fost într-o primărie? Ai fost într-o singură primărie? Când ai intrat ultima dată într-o primărie?”, a spus Zetea, ridicându-se de pe scaun.

”Sunteţi nişte mincinoşi”, a replicat Simion.

”Nu vă mai bateţi joc de angajaţii din primării, nu vă mai bateţi joc de români şi nu îi minţiţi”, a spus Zetea, nervos.

A intervenit apoi și deputatul AUR, Dan Tănasă, care a continuat scandalul.

”Vă creşteţi vouă salariile, vouă, activului de partid. Unul din trei români lucrează pe 1.500 de lei şi voi vreţi să creşteţi salariile la primari”, a susţinut Tănasă.

George Simion l-a acuzat de minciună şi pe preşedintele comisiei, Adrian Solomon, de la PSD. ”Minţiţi ca un ordinar”, a spus Simion.

ADVERTISING

George Simion nu a mai continuat cearta și doar i-a filmat pe cei doi. Din când în când, în momentul în care lucrurile păreau că se precipită, Simion se așeza între ei.

Ulterior, liderul AUR a stins lumina în sală.

Scandal în Parlament! George Simion a stins lumina în sala de şedinţe

Fără salarii majorate pentru demnitari, dar primarii primesc bani mai mulţi

Într-un final, după tot acest scandal, deputaţii au votat în comisie pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu 25 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă".

Legea a primit apoi şi votul plenului Camerei Deputaţilor - for decizional.

A fost adoptată cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Majorări substanţiale pentru primari

După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult.

Salariile primarilor de municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent, potrivit Digi24. 

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi.

USR va ataca din nou la CCR

Deputatul Cristian Seidler a declarat marţi că, deşi ordonanţa a fost modificată, aceasta este în continuare neconstituţională.

"Discuţia de astăzi din Comisia de Muncă a avut loc pentru că USR a atacat la Curtea Constituţională două proiecte de legi ce fuseseră adoptate anterior de coaliţia majoritară şi care, printr-o corectură a unei aşa-zise erori materiale, ar fi crescut salariile tuturor demnitarilor, parlamentari, membri ai Guvernului, aleşi locali.

CCR a dat dreptate USR şi a declarat acele proiecte de legi neconstituţionale. În aceeaşi zi, coaliţia, la Senat, a adoptat un amendament care făcea exact ceea ce CCR declarase ca fiind neconstituţional.

Pe fond, e vorba despre creşterea veniturilor pentru aleşi locali, parlamentari, membri ai Guvernului, că de asta nu mai putea ţara. Acum a avut loc această discuţie pe repede-înainte în Comisia de Muncă. Proiectul de lege, chiar şi acum, este la fel de neconstituţional cum era înainte şi USR va ataca la CCR din nou acest proiect de lege", a spus Seidler, la Palatul Parlamentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇