Rusia organizează, astăzi, alegeri regionale în plin scandal Navalnîi

Rusia organizează, astăzi, alegeri regionale în plin scandal Navalnîi

Ruşii sunt chemaţi la urne, duminică, pentru alegerile regionale în plin scandal de otrăvire al opozantului numărul unu, Aleksei Navalnîi, ai cărui susţinători fac apel la „un vot inteligent” pentru a-i îndepărta pe candidaţii puterii.

În 41 de regiuni din cea mai mare ţară din lume, alegătorii sunt chemaţi să-şi aleagă guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în Parlamentul naţional, scrie AFP.

Autorităţile au autorizat un scrutin în trei zile şi secţii de votare în aer liber, oficial pentru a limita riscul legat de coronavirus. 

ADVERTISING

Anul acesta, campania a fost dinamizată de prezenţa opozanţilor, în special la Novosibirsk (Siberia), al treilea oraş al ţării, unde o alianţă inedită de 30 de candidaţi independenţi, între care susţinători ai lui Navalnîi, luptă împotriva Rusiei Unite, partidul lui Vladimir Putin. 

Campania a fost în special activă, cu mari panouri publicitare în oraş care arătau chipurile candidaţilor, în special pe cele din noile partide. "Spune-le nu!" şi "Votează pentru schimbarea sistemului" au fost cele mai vizibile slogane.                

ADVERTISING

Cu excepţia Rusiei Unite şi a tradiţionalelor Partide comuniste şi LDPR (naţionalist), la alegeri sunt şi patru candidaţi din noi formaţiuni - axate pe conservatorism, antreprenoriat, ecologie sau noi tehnologii - însă ar fi încurajate de putere pentru a diviza electoratul.  

Într-un context economic şi social dificil, de acuzaţii de corupţie şi de o reformă a pensiilor nepopulară în 2018, partidul lui Vladimir Putin s-a erodat, având doar 30% din intenţia de vot, potrivit ultimelor sondaje.       

ADVERTISING

Aceste alegeri regionale şi locale au loc cu un an înaintea celor legislative din septembrie 2021.                


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇