Punct final în telenovela Iohannis-senator. Liberalii au retras inițiativa. Răspunsul BEC

Punct final în telenovela Iohannis-senator. Liberalii au retras inițiativa. Răspunsul BEC

Purtătorul de cuvânt la PNL, Ionuţ Stroe, a anunţat, vineri, că iniţiatorii proiectului care îi permitea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent la alegerile parlamentare au retras actul normativ, menţionând că subiectul este închis pentru liberali.

„Este foarte bine că s-a lămurit această situaţie. Subiectul pentru noi este unul închis, în mod evident. S-a speculat foarte mult din punct de vedere politic pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, iată, declaraţiile preşedintelui lămuresc în totalitate situaţia”, a afirmat Stroe, la sediul PNL, întrebat cum au primit liberalii anunţul lui Iohannis că nu candidează la parlamentare, în condiţiile au depus un proiect în Parlament în acest sens.

ADVERTISING

Întrebat despre faptul că Nicolae Ciucă a afirmat că a fost o înţelegere cu PSD pe acest proiect, Ionuţ Stroe a spus: „Niciodată n-a negat preşedintele o înţelegere cu social-democraţii în ceea ce priveşte promovarea unui demers legislativ care să lămurească acest cadru legislativ, care, practic, dă un drept constituţional oricărui preşedinte, nu neapărat celui în funcţie, de a candida la parlamentare".

ADVERTISING

Referitor la faptul că şeful statului nu şi-a dorit să candideze la parlamentare, el a susţinut că „este o opţiune cât se poate de clară şi limpede a preşedintelui Iohannis de a nu concura în aceste alegeri" şi nu are legătură cu demersul legislativ pe care liberalii îl consideră a fi încheiat.

„De altfel, parlamentarii iniţiatori chiar au depus în această dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda Parlamentului. Am retras acest amendament tocmai pentru a nu se mai specula politic. (...)

ADVERTISING

Eu cred că agenda în momentul de faţă este cât se poate de lămurită. Prea multe de adăugat n-aş mai avea", a menţionat Ionuţ Stroe.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache depuseseră la Parlament, o propunere legislativă care prevedea că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

Răspunsul dat de BEC

Tot vineri, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă.

O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă", se precizează în hotărârea BEC.

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de „candidat independent”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇