PSD îl susţine pe fratele lui Paul Stănescu în conducerea ANRE, deşi nu are nicio legătură cu domeniul. Replica celui vizat şi reacţia USR

PSD îl susţine pe fratele lui Paul Stănescu în conducerea ANRE, deşi nu are nicio legătură cu domeniul. Replica celui vizat şi reacţia USR

PSD îl susţine pe fratele lui Paul Stănescu la conducerea ANRE, deşi nu are nicio legătură cu domeniul, fiind specialist în agricultură.

Marcel Ciolacu a precizat, luni, la Parlament, că grupul PSD îl propune pe Alexandru Stănescu, pentru că este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de la alegeri de anul trecut.

”Domnul Stănescu este propunerea noastră în comitetul ANRE de supraveghere. Sunt convins că o să răspundă în faţa comisiei. Este propunerea din partea grupului PSD, avem dreptul să facem această propunere. Este un fost parlamentar, m i se pare că două mandate, a fost şi preşedinte de comisie. A fost şi la comisia de agricultură”, a spus Ciolacu.

ADVERTISING

Ciolacu a mai precizat: ”A contat foarte mult că este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”.

Întrebat dacă toţi cei care nu au avut loc pe listele de la parlamentare se vor regăsi în funcţii în agenţii, Ciolacu a declarat că este vorba de acei foşti parlamentari cu experienţă.

Liderul PSD a declarat pentru G4Media.ro că Alexandru Stănsescu va fi simplu membru în Comitetul de Supraveghere, fără atribuții executive. Comitetul de Reglementare al ANRE este format dintr-un președinte, doi vicepreședinți și trei membri.

Stănescu e specialist în agricultură

Stănescu nu are însă nicio legătură cu domeniul energiei, ci s-a doar în zona de agricultură.

ADVERTISING

A a fost deputat PSD pentru două mandate, în perioada 2012-2020. A fost președinte al Comisiei de Agricultură din 2017 până în 2020. Anterior, a fost vicepreședine al comisiei.

A absolvit Facultatea de Mecanică Agricolă București. Ulterior, a fost inginer la S.C. Agromec Vișina S.A, Vișina iar între 1994 și 2012 a fost director general la S.C. Agromec Bucinișu S.A., Bucinișu.

Potrivit declarației de avere, deține mai multe terenuri agricole, pe zeci de hectare, în județul Olt.

Replica lui Stănescu

Alexandru Stănescu a explicat că experiența sa de director al unei societăți comerciale și de parlamentar îl recomandă pentru un post în boardul de conducere al ANRE.

ADVERTISING

”Eu mi-am depus dosarul la votul final, vedem mâine la vot. Am 19 ani în care am fost conducătorul unei societăți comerciale, am 8 ani în Parlament. Cred că sunt suficiente aceste recomandări. Nu știu dacă faptul că Paul Stănescu e fratele meu pot să o iau ca un avantaj. Nu înseamnă că el dacă a ajuns în poziția asta trebuie să plec din partid”, a declarat Stănescu, pentru Digi24.

Reacţia USR

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Cristina Prună (USR), spune însă că propunerea PSD este „o bătaie de joc”.

„Propunerea PSD pentru Comitetul de Reglementare al ANRE este o rușine și o bătaie de joc la adresa românilor și vedem cum parlamentari, foști parlamentari care nu mai prind locuri pe liste sunt numiți în fruntea unor instituții ale statului, precum ANRE.

Este, efectiv, o bătaie de joc. Dacă ne uităm la CV-ul domnului Stănescu (Alexandru Stănescu - n.red.), nu îl recomandă absolut nimic pentru această funcție. Vorbim de ANRE, care, practic, gestionează o piață de miliarde de euro, piața de energie și care ar trebui să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români de energie”, acuză Cristina Prună, citată de Mediafax.

Aceasta susţine că liberalizarea piețelor de energie nu s-a făcut în interesul consumatorilor, așa cum ar fi trebuit, pentru că ANRE a gestionat acest lucru extrem de prost.

„Din câte am văzut, nu vor fi nici măcar audieri ale celor care candidează pentru posturi în comitetul de reglementare, deși noi, USR, am cerut lucrul acesta”, adaugă Prună.

Ce este ANRE

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este arbitrul pieței de energie și ar trebui să aibă o activitate independentă de politic, însă conducerea este numită de Parlament.

Mai ales în contextul actual al scumpirii exacerbate a gazelor şi curentului, rolul ANRE este crucial, pentru că ea reglemeantează pieța energiei.

Mai exact, stabileşte prețurile reglementate pentru furnizori, creează cadrul de reglementare și gestionare a liberalizării piețelor de energie electrică și furnizare de gaze.

În ultima vreme, ANRE s-a remarcat prin amenzile aplicate furnizorilor şi distribuitorilor de gaze şi curent, care au umflat facturile nejustificat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇