Protest pentru reducerea subvenției pentru partide: Au buget record, sume uriașe se duc în propagandă

Protest pentru reducerea subvenției pentru partide: Au buget record, sume uriașe se duc în propagandă

Expert Forum și alte organizații neguvernamentale au transmis o scrisoare de protest către Guvern, liderii coaliției și președintele Autorității Electorale Permanente, în care cer reducerea subvențiilor partidelor politice.

Semnatarii își exprimă îngrijorarea și protestează cu privire la mărirea sumelor alocate pentru subvenții, prin rectificare bugetară, și critică suplimentarea constantă și nejustificată a acestor fonduri.

La solicitarea Autorității Electorale Permanente, partidele politice au primit 24,4 de milioane de lei în plus față de față de bugetul deja aprobat de 234 de milioane de lei. Bugetul din acest an ar fi cel mai mare din istoria finanțării partidelor din bani publici, în condițiile în care nici măcar nu este an electoral.

ADVERTISING

Expert Forum reamintește că anul trecut, Guvernul Cîțu a mărit subvențiile tot prin rectificare, pe ascuns, cu 90 de milioane de lei.

„Alocările suplimentare sunt absurde în contextul în care partidele politice reuşesc să cheltuie doar vreo jumătate din banii pe care îi primesc, iar peste jumătate din ce cheltuie efectiv este pentru publicitate și pentru a se promova în presă, în condiții de transparență foarte redusă”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

Banii sunt cheltuiți pentru propagandă

Datele recente publicate de EFOR arată că subvențiile sunt sursa principală de finanțare a partidelor politice, reprezentând chiar și peste 90% din venituri, iar în 2022 cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ comparativ cu anul anterior. PSD și PNL au dat în primele șase luni ale anului 75% din bani pentru presă și propagandă.

ADVERTISING

Totodată, Expert Forum subliniază că mai multe partide refuză să furnizeze informații legate de contractele încheiate, în ciuda unor decizii ale instanțelor care stabilesc că acestea sunt informații publice. Doar USR publică contractele la nivel național.

„Detaliile privind contractele încheiate nu sunt controlate de către AEP, instituție care verifică doar legalitatea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, nimeni nu verifică substanța activităților de promovare a partidelor”, mai precizează comunicatul.

ADVERTISING

Aceste suplimentări, mai spune Expert Forum, vin în contextul în care atât rapoartele naționale de monitorizare, cât și organizațiile internaționale, au atras atenția permanent asupra dezechilibrelor cauzate de subvenții și folosirea lor pentru cumpărarea de publicitate.

subvenii
Foto: Expert Forum

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇