Partidele vor primi milioane de euro în plus de la stat după rectificare

Partidele vor primi milioane de euro în plus de la stat după rectificare

Partidele politice care încasează subvenție vor primi mai mulți bani de la bugetul de stat, după rectificarea bugetară aprobată ieri de Guvern.

Mai exact, Autoritatea Electorală Permanentă va primi suplimentar suma de 24,4 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) pentru susținerea activității partidelor politice, a confirmat Biroul de presă al Guvernului pentru Europa Liberă.

Majorarea subvenției pentru partidele politice cu reprezentare parlamentară și locală a fost cerută chiar de AEP.

Potrivit datelor Autorității, partidele au cheltuit anul trecut doar jumătate din suma încasată ca subvenție la buget, iar peste 122 de milioane de lei au rămas în vistieria de partid.

ADVERTISING

În fiecare an, liderii politici spun că vor reduce subvenția pentru partide, dar într-un final o majorează.

Anul trecut, deși spunea că va tăia cu un procent semnificativ subvenția pentru partidele politice, premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, a decis la rectificarea din septembrie o suplimentare a fondurilor cu 90 de milioane de lei.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.

Consiliul Fiscal a criticat dur rectificarea, afirmând că proiectul prevede o majorare nominală substanțială – fără precedent în istoria rectificărilor evaluate de CF din 2010 până în prezent – atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetare totale.

ADVERTISING

Instituția atrage atenția că rectificarea prevede venituri bugetare mai mari cu 9 miliarde de lei decât cele reale și cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇