Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Consiliul Fiscal o critică dur

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Consiliul Fiscal o critică dur
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a explicat că rectificarea a fost făcută pe baza noilor rezultate comunicate de Comisia Națională de Prognoză.

”Am aprobat azi prima rectificare bugetară din acest an, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Națională de Prognoză care estimează o creștere reală de 3,5% în acest an, față de 4,6% cât a fost la bugetul inițial și un PIB în valoare nominală la final de an de 1.372,5 miliarde de lei, dar și rezultatele privind veniturile bugetare pe primele 6 luni precum și analiza execuției bugetare pe primele 6 luni la toți ordonatorii de credite”, a spus Câciu.

ADVERTISING

Deficitul bugetar asumat de guvern în rectificarea bugetară este de 5,84% din PIB.

Conform proiectului, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.

Cele mai mari sume la rectificarea bugetară urmează să le primească:

ADVERTISING
  • Ministerul Finanţelor (+8,69 miliarde lei)
  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (+2.71 milioane lei)
  • Ministerul Sănătăţii (+2,52 miliarde lei)
  • Ministerul Energiei (+2,50 miliarde lei)
  • Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (+5,25 miliarde lei)
  • Ministerul Transporturilor (+2 miliarde de lei)
  • Ministerul Dezvoltării (+1,2 miliarde de lei)
  • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (+1,148 miliarde lei)
  • Ministerul Justiției (+864,4 milioane lei)
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (+716,3 milioane lei)
  • Secretariatul General al Guvernului (+251,1 milioane lei)

Pe de altă parte, vor avea diminuate creditele bugetare:

ADVERTISING
  • Ministerul Afacerilor Interne (-559,3 milioane lei)
  • ˜Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (-434,4 milioane lei)
  • Ministerul Culturii (-275 milioane lei)
  • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-151,0 milioane lei)
  • Ministerul de Finanțe (-146,9 milioane lei)
  • Ministerul de Externe (-67,1 milioane lei)
  • Consiliul Superior al Magistraturii (-18,7 milioane lei)

Critici dure de la Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal critică dur rectificarea, afirmând că proiectul prevede o majorare nominală substanțială – fără precedent în istoria rectificărilor evaluate de CF din 2010 până în prezent – atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetare totale.

Instituția atrage atenția că rectificarea prevede venituri bugetare mai mari cu 9 miliarde de lei decât cele reale și cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde de lei.

”Pe partea de venituri bugetare CF apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 mld. lei, reprezentând circa 0,66% din PIB.

Și pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare de proporții, comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget, determinată în principal de suplimentarea cheltuielilor cu asistența socială, alte transferuri și dobânzi. Pe partea de cheltuieli bugetare CF vede o subdimensionare de 6,2 mld. lei, adică 0,45% din PIB, în ipoteza în care datele trimise de MF privind impactul măsurilor din sectorul energetic este cel estimat prin proiectul de rectificare”, precizează Consiliul Fiscal.

Totodată, Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 7% din PIB, cu mult mai mare decât cel asumat de guvern, de doar 5,84% din PIB.

Vezi AICI opinia Consiliului Fiscal cu privire la rectificarea bugetară

În replică, ministrul de Finanțe spune că a considerat întotdeauna pertinente criticile Consiliului Fiscal şi trebuie luate în calcul.

”Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control, aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB”, a declarat Adrian Câciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇