PSD a primit anul trecut cei mai mulţi bani din subvenţii, PNL din cotizaţii. Ciucă nu a dat niciun leu pentru partid

PSD a primit anul trecut cei mai mulţi bani din subvenţii, PNL din cotizaţii. Ciucă nu a dat niciun leu pentru partid

Cele mai mari venituri din subvenţii au fost raportate anul trecut de către PSD, respectiv 91 din milioane lei, în timp ce cei mai mulţi bani din cotizaţii au mers către PNL, 10 milioane de lei.

În 2021, veniturile şi cheltuielile partidelor au scăzut, în mod firesc, faţă de 2019 şi 2020, care au fost ani electorali, arată un raport publicat de Expert Forum.

Cotizaţii - Cei mai mulţi bani au mers către PNL

În total s-au colectat 29 de milioane de lei din cotizaţii. Cei mai mulţi bani au mers către PNL (10 milioane de lei), respectiv PSD (7,8 milioane de lei).

ADVERTISING

Potrivit studiului EFOR, la PNL cea mai mică cotizaţie a fost un leu, iar cea mai mare de 56.250 de lei, plătită de fostul preşedinte al partidului, Florin Cîţu. Liderul actual al PNL, Nicolae Ciucă, nu a plătit niciun ban la cotizaţii, deşi era membru din 2020.

George Simion, preşedintele AUR, a plătit 540 de lei, deşi sunt mult mai mulţi membri care au plătit până de zece ori mai mult decât acesta.

Numele lui Eugen Tomac sau Cristian Diaconescu nu se regăsesc în lista de cotizații de la PMP, iar numele lui Victor Ponta nu se regăsește în lista publicată de Pro România.

ADVERTISING

Nici despre liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu sunt informații cu privire la suma cotizată pentru partid.

Subvenţii - cele mai mari procente din banii publici s-au cheltuit pentru presă şi propagandă

Partidele politice au continuat să primească sume semnificative din subvenţii, care rămân principala sursă de finanţare.

În 2021, partidele politice au primit 243 de milioane de lei, iar de la începutul anului 2022, pentru primele şase luni, s-au transferat 124 de milioane de lei.

Anul trecut cele mai mari procente din banii publici s-au cheltuit pentru presă şi propagandă (56%- 62 mil. lei), personal (16% – 18 mil. lei), chirii/utilităţi sedii, consultanţă politică, activităţi cu caracter politic (câte 4%) şi sondaje de opinie (3%).

ADVERTISING

În 2021, partidele au cheltuit în medie jumătate din banii primiţi. PSD a cheltuit 61% din bani, PMP 58%, iar Pro România 90%. Liberalii au cheltuit doar 43%, iar USR 40%. AUR nu a cheltuit niciun ban din subvenţie, cu excepţia dobânzilor.

PSD a dat cei mai mulți bani pentru presă şi propagandă

PSD a alocat cel mai mare procent din sumele cheltuite pentru presă şi propagandă, şi anume 74%, PNL un procent de 78%, USR 7%.

Comparativ, cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ, de la 14 mil. lei în primele patru luni din 2021 la 30 mil lei în primele patru luni din 2022.

La PSD s-au dublat cheltuielile, de la 8 la 17 milioane, iar la PNL au crescut de la 5 la 11 milioane. Şi la USR s-au dublat sumele alocate pentru reclamă, chiar dacă rămân relativ reduse comparativ cu celelalte două partide.

Citește AICI integral raportul Expert Forum


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇