Prima ședință a Guvernului Ciolacu. Premierul a anunțat „urgența maximă” și a adoptat o ordonanță de urgență

Prima ședință a Guvernului Ciolacu. Premierul a anunțat „urgența maximă” și a adoptat o ordonanță de urgență

Guvernul Ciolacu s-a reunit, joi seara, în prima ședință, iar la debutul ei, premierul a anunţat că urgența maximă este adoptarea unei scheme de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul până la raft.

El a adăugat că importantă mai este reducerea la o cifră a inflaţiei, cât mai rapid cu putinţă.

„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitori.

ADVERTISING

Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră, cât putem de repede. Dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.

Premierul le-a mai cerut miniştrilor să fie pregătită lansarea rapidă a unor proiecte esenţiale pentru economie şi pentru români şi anume sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii şi introducerea energiei verzi în fermele agricole.

ADVERTISING

„În paralel, aş dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere esenţiale - sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinerii a industriei materialelor de construcţii şi introducerea energiei verzi în fermele agricole.

Pare că nu avem timp de ezitări. Este momentul ca oamenii să vadă că venim imediat cu soluţii eficiente şi că le executăm, cum se spune, ca la carte. Doar aşa economia şi populaţia vor simţi cu adevărat o schimbare clară şi rezultate concrete”, a concluzionat şeful Guvernului.

Prima OUG adoptată de Guvernul Ciolacu

Guvernul a adoptat în prima ședință o ordonanţă de urgenţă prin care Ministerul Economiei a fuzionat cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, fiind înfiinţată şi Agenţia Naţională pentru Sport, după desfiinţarea Ministerului Sportului.

ADVERTISING

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este condus de senatorul PSD Ştefan Radu Oprea.

Mobilizare generală

Ulterior, la finalul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie.

”Toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcţionarilor de execuţie”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că Guvernul şi ministerele intră într-un regim de mobilizare generală, deoarece acesta este un Executiv al reformelor şi economiei.

„Din acest moment, la Guvernul României şi la toate ministerele de linie am anunţat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic. Pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat. Mandatul acestui Guvern este despre reforme şi economie.

Mai concret, despre cum facem ca economia să producă mai multă valoare şi locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. De aceea, în fiecare şedinţă de guvern, veţi vedea că avem pe agendă noi măsuri de stimulare economică”, a mai afirmat Ciolacu.

Miniștrii Guvernului Marcel Ciolacu au depus jurământul joi, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Ceremonia de la Cotroceni a avut loc după ce guvernul PSD-PNL a primit votul de învestitură în Parlament. 290 parlamentari au votat pentru și 95 au votat împotrivă.

Iată filmul zilei de dezbateri cu scandaluri, atacuri suburbane și planuri pentru 2024 (Galerie foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇