Guvernul Marcel Ciolacu fost învestit joi de Parlament. Au fost 290 de parlamentari care au acordat încrederea noului Executiv, din totalul de 465.
Dezbaterile din plen nu au fost lipsite de incidente. Liderul PSD și-a început discursul cu o întârziere, cât Nicolae Ciucă, ce a condus plenul ca nou șef al Senatului, s-a încurcat în proceduri, lucru de care au profitat din plin Diana Șoșoacă și George Simion. Ciolacu a fost întrerupt apoi de un protest al Forței Dreptei, Ludovic Orban și colegii săi începând să împartă trandafiri roșii prin sală.
Viitorul premier le-a promis românilor, de la tribuna Parlamentului, că va face tot ce ține de el pentru ca nimeni să nu mai aibă frica zilei de mâine. „Nu sunt perfect, sau fără frică de Dumnezeu, sau fără de păcat. Pur și simplu. sunt om”, s-a prezentat Ciolacu în discursul în care a cerut învestirea.
Gabriela Firea a vorbit de adrenalina, dar și amărăciunea politicii dâmbovițene, George Simion l-a citat pe Eminescu și a anunțat că din 2024 AUR vine la guvernare, iar Cătălin Drulă i-a transmis lui Ciolacu că este doar o copie a lui Dragnea.
A urmat un adevărat show de stand-up comedy cu Kelemen Hunor, în care a avertizat PNL că doarme atât de adânc încât riscă să fie înghițit cu totul de PSD.
Și Ludovic Orban a amintit de fostul lider condamnat al social-democraților: „Nu am cum să votez gonacul lui Hayssam, vâslașul lui Dragnea”.
Diana Șoșoacă a reușit încă să șocheze cu nivelul discursului din forul legislativ, spunând că sub Alina Gorghiu „Justiția se va face la orizontală, lingând toate clanțele”.
Iar totul s-a încheiat cu un scenariu avansat de Ciolacu în care PSD va guverna alături de PNL și după 2024.
Urmează acum ca noul Executiv să meargă la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul la ora 17:00, după care va avea loc la Palatul Victoria prima ședință a Guvernului Ciolacu.
Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din ziua în care Marcel Ciolacu a devenit oficial premierul României:
15:20 - Ciolacu a mai venit la microfon pentru a le mulțumi și celor care l-au votat, și celor care au ales să nu o facă.
Ciucă a ținut să transmită felicitări și succes noului guvern, după care a declarat ședința închisă.
15:15 - Ședința a fost reluată. Guvernul Ciolacu e fost învestit de Parlament cu 290 de voturi.
Au fost prezenți 411 parlamentari, din totalul de 465 și doar 385 de voturi exprimate.
15:03 - S-a încheiat votul, începe numărătoarea.
14:23 - Dezbaterile s-au încheiat. A început votul.
14:14 - I-a răspuns și premierul desemnat Marcel Ciolacu.
„Îmi pare rău, dle Hunor, că n-am reușit 3 bărbați de stat să ajungem la un punct comun”, a spus Ciolacu, arătându-și convingerea că vor continua colaborarea.
Cât despre formula de guvernare, el s-a arătat încrezător că poate rezista chiar și după 2024.
„Vor fi atacuri foarte mari asupra noastră, dragi colegi, și la PNL, și la PSD, nimănui nu-i convine această majoritate. Vom fi acuzați, întărâtați, astfel încât această alianță să se rupă. Ar fi culmea să ne lăsăm impresionați în acest moment.
Cred că vom avea un viitor politic împreună și după 2024, dacă această guvernare se va ridica la nivelul așteptat de români”, a încheiat Ciolacu intervenția din Parlament, în aplauzele majorității plenului.
14:09 - Florin Roman de la PNL i-a dat replica liderului UDMR.
„Voi începe cu un proverb românesc, sper că-l înțelege și dl Hunor: atunci când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri.
Vă înțeleg durerea, e greu în Opoziție după ce v-ați aflat atâția ani la Putere. Cred că ați guvernat cel mai mult din România”.
14:07 - O scurtă intervenție a avut și Dan Barna, ironizându-l pe Ciolacu pentru că a preluat măsurile USR de guvernare, însă doar la nivel de discurs.
„Am avut un straniu sentiment că USR și-a pus om la guvernare - tăierea pensiilor speciale, deblocarea PNRR, voce activă în politică externă, UE, NATO.
Dacă scăpați și două tururi la alegeri, aveați tot programul de guvernare al USR. Din păcate, toate aceste măsuri au fost blocate exact, dar exact de coaliția PSD-PNL".
14:05 - Un nou moment tensionat marca Diana Șoșoacă. Întâi a început să râdă zgomotos după ce a găsit la tribună discursul schițat de Ludovic Orban pe o fițuică: „Domnule Orban, v-ați lăsat aici hârtia igienică”.
Apoi, a lansat un atac nedemn pentru instituția care face legile României chiar la ministrul desemnat al Justiției, Alina Gorghiu: „Justiția se va face la orizontală, lingând toate clanțele, bineînțeles”.
În cele din urmă, Ciucă i-a tăiat microfonul, după ce a depășit timpul alocat.
13:57 - Ludovic Orban a anunțat că Forța Dreptei nu votează Guvernul Ciolacu.
„Domnule Ciolacu, nu v-aș vota nici primar, cum să vă votez premier. Cum să votez pe cineva despre care nu știu când și-a luat Bac-ul, de ce s-a dus să își facă doctoratul la Academia SRI sau dacă a fost în stare să termine.
Nu am cum să votez gonacul lui Hayssam, vâslașul lui Dragnea, președintele PSD, care este partidul care a ținut România pe loc și ține în sărăcie jumătate de Românie. Mai bine scriați programul de guvernare pe hârtie igienică, pentru că oricum nimeni nu-l va citi”.
13:50 - Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, care e parte a coaliției, a spus că el are încredere în guvernarea PSD-PNL, chiar dacă nu va pune în aplicare tot ce a promis.
„O echipă de miniștri mai mult sau mai puțin competenți, ca în orice guvernare. (…) Unele se vor face, altele mai puțin, miza acum nu seamănă cu niciuna dintre mizele pe care le-a avut un Parlament și un Guvern din România postdecembristă.
Am mare încredere în formula PSD-PNL. Îmi doresc, după ce m-am născut într-o dictatură, să nu-mi petrec ultimii ani din viață tot într-o dictatură”.
13:44 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut un adevărat show de stand-up comedy de la tribuna Parlamentului.
„Domnule Ciolacu, nici n-ați depus jurământul și deja mai multe deziderate sunt îndeplinite. Felicitări, aveți cel mai performant guvern. Așa se întâmplă când iei programul de guvernare cu copy/paste. Despre lista Cabinetului, dacă cineva are o legătură mai specială cu contele Brukenthal, sa-i transmită salutul nostru.
Colegilor de la PNL. După ce ați reușit să puneți mâna și pe Dezvoltare, și pe Mediu, va văd mulțumiți. Vă lăsăm în grija PSD-ului.
Dle Ciolacu, aveți grijă de PNL, sunteți un magician politic extrem de talentat, aveți grijă să nu se trezească. Nu a trecut însă nici pericolul de a te culca sănătos și a te trezi mort”, a încheiat Kelemen Hunor, reiterând că parlamentarii UDMR vor sta în bănci, fără să voteze.
13:40 - Liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat programul de guvernare și a trecut în revistă promisiunile nerespectate ale Executivului Ciucă.
„Am văzut programul de guvernare, plin de promisiuni și măsuri care nu pot fi implementate. La grafice colorate vă dădea clasă Dragnea și la falsul patriotism de mirosit ceapă verde în piețe. Nimeni nu vrea o copie, Dragnea era originalul. Veți băga mâna mai adânc în buzunarele oamenilor ca să finanțați aparatul de partid”, a acuzat Drulă, anunțând că USR nu are cum să voteze un astfel de guvern.
13:37 - George Simion anunță că AUR este al doilea partid al României ca intenție de vot și că vor ajunge la guvernare în 2024. De aceea, cere lămuriri legate de programul de guvernare, pentru a vedea alături de cine vor guverna. Simion îl citează pe Eminescu și înșiră problemele din CV-ul lui Ciolacu, de la vânătoarea cu Omar Hayssam, la certificatul de revoluționar și neconcordanțele privind studiile.
Simion a trecut apoi la critici la adresa miniștrilor.
„La Justiție ați pus-o pe păpușa lui Vlasov, la Agricultură pe păpușa lui Stănescu, iar la Sănătate nu mai vorbim de atitudinea pe care o aveți față de bolnavii de cancer. Probabil ca dl Kelemen Hunor și-a făcut niște calcule și a văzut că asta e o corabie care se scufundă, pentru că de obicei UDMR alegea cu cine guvernează”, a mai spus Simion.
13:16 - A luat cuvântul Gabriela Firea, care își face și ea un bilanț și mai aruncă săgeți către cei care au contestat-o sau care nu i-au susținut proiectele.
„Atunci când lucrăm împreună, când ne dăm mâna, chiar dacă avem proiecte și ideologii diferite, asta nu înseamnă că nu ne putem stabili proiecte naționale, bine țintite.
Închei că observ nerăbdare și nu vreau să abuzez de microfon. Un om politic pe care eu îl regret a făcut o remarcă ce mi-a marcat întreaga activitate și atunci când mi-e greu și am un proiect blocat sau nepus suficient în lumină mă gândesc la acel discurs.
Spunea că atunci când e întrebat dacă îi este dor de viața politică - ce poate fi foarte interesantă, deși ne aduce și multă amărăciune uneori, dar și multă adrenalină - răspunde: 'din viața politică îmi este dor doar de acel sentiment minunat pe care îl simțeam de fiecare dată când reușeam să promovez un proiect care țintește un român care știu că m-a votat'”.
12:53 - Nicolae Ciucă dă startul dezbaterilor, printr-un discurs lung în care face bilanțul propriei guvernări. El continuă să vorbească și de proiecte viitoare prioritare pentru PNL.
„Deși se dădeau 3 luni șanse guvernării PNL-PSD, iată ca suntem la a doua etapă, după un an și jumătate”, s-a lăudat Ciucă.
„Hai să facem legi bune, (…) nu să ne certăm pe cine a fost mai deștept”, încheie Ciucă, cerând Parlamentului să acorde votul Guvernului Ciolacu.
El i-a mulțumit la final și lui Kelemen Hunor, alături de care a guvernat. După 2 minute a revenit la microfon cu mulțumiri și pentru grupul minorităților naționale, singurii care mai susțin Guvernul PNL-PSD.
12:39 - Ciolacu și-a început discursul. El le-a promis românilor, de la tribuna Parlamentului, că va face tot ce ține de el pentru ca nimeni să nu mai aibă frica zilei de mâine.
El a spus că începe totul prin a oferi mai multă empatie și mai mult respect pentru oameni și a promis că, pentru a reda încrederea în stat, „specialii” de la stat vor dispărea.
„Nu sunt perfect sau fără frica de Dumnezeu sau fără de păcat. Pur și simplu, sunt om, dar nu mi-e frică de greutăți și ca viitor premier voi face tot ce ține de mine ca niciunui român să nu-i mai fie frică de ziua de mâine”.
Ciolacu continuă să puncteze principalele idei din programul de guvernare. După ce a creat confuzie cu „patriotismul economic” și cu programul de guvernare neoficial transmis de PSD, înțesat cu sloganuri anti-europene și promisiuni umflate, ilustrate cu poze din Moscova și Turcia, Ciolacu a insistat de la tribuna plenului că „locul României e în UE și în NATO”.
„Voi fi dușmanul oricărui politician care va alege să murdărească România, să trateze cu dispreț seniorii acestei țări, care va considera că România nu poate și nu trebuie să ofere un viitor fiecărui copil. (...) Este timpul ca România să se ridice prin respect și demnitate. Acesta este viziunea mea pentru România. Vă mulțumesc, Doamne ajută!”, a încheiat Ciolacu.
12:28 - Ciolacu a venit la tribună. Nici nu a început bine să vorbească și a fost întrerupt de un nou protest, de data asta inițiat de Forța Dreptei. Ludovic Orban și colegii săi s-au ridicat și au început să împartă trandafiri.
12:21 - Nicolae Ciucă pare depășit de situație. El a fost asaltat de Diana Șoșoacă și George Simion cu solicitări de a primi timp suplimentar la microfon. Ciucă chiar a supus la vot dacă Diana Șoșoacă poate vorbi mai mult, parlamentarii USR cerându-i să organizeze „un nou vot pentru a spăla rușinea declarării instituției Diana Șoșoacă în Parlament”.
Șoșoacă a revenit la microfon pentru a le răspunde în stilu-i țipat cu care ne-a obișnuit. Ea le-a spus celor din USR, cărora li s-a adresat cu apelativul „LGBT-iști”, că lor ar trebui să le fie rușine că vorbesc în fața PF Daniel: „Rușinea vă aparține LGBT-iștilor”.
Și liderul AUR George Simion l-a ironizat pe Ciucă, mai ales că el și mai mulți deputați din partidul său sunt sancționați cu reducerea timpului la microfon pentru circul făcut de 10 mai la Parlament.
„Dl Ciucă, nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva”, i-a spus Simion.
12:12 - Senatoarea Diana Șoșoacă a cerut un moment de reculegere pentru că astăzi se împlinesc 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Ciucă a fost de acord și le-a cerut parlamentarilor să se ridice în picioare.
12:09 - Cu o întârziere de 9 minute, ședința este declarată deschisă de Nicolae Ciucă, noul președinte al Senatului. Sunt prezenți 418 parlamentari din totalul de 465.
12:00 - În Parlament este prezent ca invitat și patriarhul Daniel, alături de şeful CCR, Marian Enache, dar şi şeful Consiliului Legislativ, Florin Iordache.
11:55 - Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act joi de demisia lui Marcel Ciolacu din funcţia de preşedinte al forului legislativ. Alfred Simionis, liderul deputaţilor PSD, va fi interimar la şefia Camerei Deputaţilor, până în toamnă, iar Lucian Bode devine vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Florin Roman. Mai multe detalii AICI.
11:40 - USR a anunțat că nu va vota joi Guvernul Marcel Ciolacu. Membrii formațiunii au dus în Parlament, la ședința de învestire, „o roată a dezastrelor produse în ultima perioadă de PSD și PNL la guvernare”.
„Coaliția dezastrelor s-a constituit, ziceau ei, pentru a rezolva crizele majore și pentru a face reforme consistente. N-au făcut nicio reformă reală, ratând tot ce se putea rata, n-au rezolvat nicio criză, ba au mai reușit să provoace greve în mai multe sectoare de activitate. (...) Pe plan politic, cele întâmplate recent sunt dovada că PNL poate guverna doar alături de PSD cu care împărtășesc foamea eternă de bani și funcții”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
11:08 - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la RFI România, că parlamentarii Uniunii vor fi în sală, dar nu vor vota: „Mâine sigur că începe activitatea acest Cabinet, în care sunt oameni cu care am lucrat până azi foarte bine. Nu se poate nici să votăm, nici să votăm împotrivă, ar fi cam ilogic ce am face. Deci vom fi în sală și vom spune: 'prezent, nu votez, aveți majoritate, spor la treabă!'”.
Întrebat dacă e și un lucru bun faptul că UDMR nu mai este la guvernare, cu un an și jumătate înainte de alegeri, astfel încât să nu se erodeze electoral, Kelemen Hunor a răspuns negativ.
„Nu, absolut deloc. Eu n-am vrut să plecăm de la guvernare. În acea consultare scurtă de nouă minute și 40 de secunde cât am avut la Cotroceni cu președintele Iohannis, și acolo am spus: domnule președinte, nu vrem să plecăm de la guvernare, nu avem un gând în această direcție”, a dezvăluit liderul UDMR, adăugând că el și colegii sunt supărați și au rămas un gust amar.
Mai multe declarații ale liderului UDMR, inclusiv cum comentează că Iohannis nu a vrut să dea mâna cu el, găsiți AICI.
10:30 - Prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur susţine că are cicatrici politice din luptele cu PSD-ul în cei 23 de ani de politică, dar a putut să le treacă cu vederea şi acum sunt „prescrise” pentru el: „mai mult mă interesa de Autostrada A7 Moldova, să ajungă până la Suceava”. Detalii AICI.
10:10 - Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune cu nu l-a nominalizat pe Veștea la Dezvoltare pentru că e gata acum aeroportul:
„Vreau să vă împărtăşesc că nu are nicio legătură finalizarea aeroportului cu nominalizarea domnului Veştea pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Sunt celelalte calităţi profesionale, experienţa dumnealui, faptul că vine dintr-o poziţie cât se poate de importantă, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, are habar, cum se spune simplu, de tot ceea ce înseamnă nevoia de dezvoltare locală. Sper, domnule preşedinte încă, să fiţi la fel de aplaudat şi atunci când veţi termina mandatul la Ministerul Dezvoltării”, a completat Ciucă.
09:54 - Liberalul Adrian Ioan Veștea, care e propus ca ministru al Dezvoltării, și-a păstrat până în ultimul moment funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov pentru a putea fi cel care deschide noul aeroport internațional al României.
09:50 - Chiar dacă mai sunt doar 2 ore până începe ședința de învestire, mulți dintre miniștrii propuși sunt la Brașov, la inaugurarea Aeroportului Internațional Ghimbav. Și Nicolae Ciucă, ce va coprezida ședința din noua sa funcție de șef al Senatului, e acolo.
09:22 - Patriciu Achimaş-Cadariu, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș care acum e deputat PSD de Cluj, s-a sucit și a anunțat că va vota Guvernul condus de șeful său de partid. Miercuri, în comisii, Cadariu a făcut scandal și l-a acuzat pe Alexandru Rafila de „neglijență criminală”, anunțând că nu va vota un guvern care îl menține în fruntea Ministerului Sănătății.
Joi dimineață, același Cadariu a spus că își va da totuși votul de încredere, după ce însuși Marcel Ciolacu i-a promis că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru îl criticase pe Rafila că a promovat un alt plan decât cel aprobat de Parlament.