Circ în Parlament cu Șoșoacă, Simion, PF Daniel și o groază de trandafiri. Ciucă se recunoaște depășit de situație (Foto&Video)

Circ în Parlament cu Șoșoacă, Simion, PF Daniel și o groază de trandafiri. Ciucă se recunoaște depășit de situație (Foto&Video)

Ședința de învestitură a Guvernului Ciolacu din Parlament, la care asistă şi PF Daniel, a început cu circ şi scandal.

Este prima şedinţă de plen reunit condusă de Nicolae Ciucă, noul preşedinte al Senatului, care de altfel a recunoscut că e depăşit de situaţie.

Totul a plecat de la o solicitare a Dianei Șoșoacă. Ea a cerut ca parlamentarii neafiliați să aibă dreptul de a vorbi 3 minute în cadrul dezbaterilor.

„Să înţeleg că solicitaţi să vorbiţi. Aveţi două minute”, a spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a supus apoi la vot minutele acordate fiecărui grup parlamentar şi două minute senatoarei Diana Şoşoacă. Rezultatul votului a fost 261 pentru, contra 11 şi 7 abţineri.

ADVERTISING

Liderul AUR George Simion a venit la tribună şi a cerut şi el 3 minute.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu i-a reproşat lui Nicolae Ciucă că nu ştie regulamentul Parlamentului:

„Domnul preşedinte de şedinţă, ştiu că sunteţi la început, vă urez succes şi să acumulaţi rapid experienţă, este total pe lângă regulament ce aţi făcut dvs. Nu puteţi oferi această tribună, în mod selectiv, unui deputat sau unui senator. Puteaţi pune la vot ca parlamentarii neafliliaţi să aibă mai mult timp de vorbit şi cred că asta este corect (...), dar să daţi tribună exclusiv unui deputat sau senator, mai ales această colegă senatoare care este vocea Rusiei de luni de zile în acest Parlament, mi se pare o mare greşeală pe care îşi făcut-o la prima şedinţă”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În discuție a intervenit și liderul AUR, George Simion, care l-a ironizat pe Ciucă, mai ales că el și mai mulți deputați din partidul său sunt sancționați cu reducerea timpului la microfon pentru circul făcut de 10 mai la Parlament.

„Voi în teorie stați bine, problema este că practica vă omoară... domnule Ciucă, nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze, am văzut că ați început să împărțiți minute”, a spus liderul AUR.

„Nu există instituția Șoșoacă"

În schimb, Șoșoacă și-a apărat solicitarea. „Domnule preşedinte, începe să îmi placă de dvs, sincer”, a spus ea către Nicolae Ciucă, după ce i-a permis iar să ia cuvântul la microfonul Parlamentului.

ADVERTISING

„Nu este vorba despre Moscova, despre nimic, mi se pare normal să mi se dea voie să vorbesc de la microfon... sunt unica opoziție din Parlamentul României”.

„Nu există instituția Șoșoacă, vă rog să supuneți la vot, să reparăm această greșeală”, a intervenit și Cristina Prună, deputat USR.

Procedura a fost supusă din nou la vot.

„În viață important este să recunoști când greșești, supun din nou la vot”, a încheiat disputa Nicolae Ciucă.

Șoșoacă a revenit însă la microfon pentru a le răspunde în stilu-i țipat celor de la USR, cărora li s-a adresat cu apelativul „LGBT-iști”, că lor ar trebui să le fie rușine că vorbesc în fața PF Daniel:

PF Daniel Parlament
Foto: Inquam Photos / George Calin

„Vreau să îi spun colegului că mi-am extins VPN-ul la India, Brazilia şi în curând vom intra şi în BRICS (...) Este ruşinos ca USR, LGBT să vorbească de ruşine. Ruşinea vă aparţine!”.

Trandafiri roşii pentru PNL

Când s-au potolit apele, şi-a început discursul premierul desemnat Marcel Ciolacu, numai pentru fi întrerupt câteva minute de parlamentarii de la Forța Dreptei care au împărțit trandafiri roșii în sală.

trandafiri-Parlament
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inclusiv liderul partidului, fostul premier Ludovic Orban, a distribuit câte 3 trandafiri roşii şi câte un formular de adeziune la PSD parlamentarilor din PNL. 

BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - VOT GUVERN C
Foto: Inquam Photos / George Calin

În replică, Nicolae Ciucă i-a transmis: „Domnule Orban, când aţi fost premier cu PSD, vă plăceau trandafirii”.

BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - VOT GUVERN C
Foto: Inquam Photos / George Calin

Şi Marcel Ciolacu a comentat, după ce Orban a fost aplaudat: „Atmosferă incendiară. (…) Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei la Unifarm" (trimitere la dosarul DNA care tocmai a fost tranşat în instanţă).

ŞEDINŢA COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI

Are loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată prezentării Programului şi Listei Guvernului de către domnul Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, dezbaterilor și votului privitor la cererea de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.#cdep #15iunie

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Joi, 15 iunie 2023

Urmăriţi LIVE Ce se întâmplă în ziua în care Guvernul Ciolacu se instalează la Palatul Victoria


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇