Fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la doar un an de închisoare, însă cu amânarea executării pedepsei, pentru instigare la fals intelectual.
Magistraţii l-au achitat de celelalte acuzaţii aduse de DNA, pentru care fusese condamnat anul trecut, în primă instanţă, la şase ani şi opt luni de închisoare.
Vorbim despre un dosar cu prejudiciu de milioane de lei şi acuzaţii cum că Adrian Ionel ar fi luat şpagă 760.000 de euro.
O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel şi în cazul Danielei Lizica Radu, fost şef serviciu comercial al Unifarm.
Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de DNA împotriva sentinţei pronunţate anul trecut de Tribunalul Bucureşti şi a admis, în schimb, apelurile declarate de inculpaţii Eugen-Adrian Ionel şi Maria-Lizica-Daniela Radu.
Astfel, instanţa a desfăcut pedeapsa contopită de 6 ani şi 8 luni închisoare în pedepsele componente (4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, 3 ani de închisoare pentru luare de mită, 3 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, un an de închisoare pentru instigare la fals intelectual, un an de închisoare pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, sporul de 2 ani şi 8 luni închisoare fiind înlăturat).
Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Adrian Ionel pentru abuz în serviciu, luare de mită şi pentru complicitate la trafic de influenţă, motivând că faptele nu există.
De asemenea, instanţa a decis încetarea procesului faţă de Adrian Ionel pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.
Aşa că a rezultat o pedeapsă de doar un an de închisoare pentru instigare la fals intelectual, pentru ca aplicarea pedepsei închisorii s-a amânat pe un termen de supraveghere.
Pe durata termenului de supraveghere, Adrian Ionel trebuie să respecte mai multe măsuri:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ilfov, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de partea civilă Unifarm, a ridicat măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor celor doi inculpaţi.
Instanţa îl obligă pe Adrian Ionel doar la plata sumei de 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.
Decizia este definitivă.
În octombrie 2020, DNA îl trimitea în judecată pe fostul director al Unifarm Adrian Ionel, în dosarul în care ar fi pretins 760.000 de euro intermediarului unei firme pentru a atribui un contract de furnizare de măşti şi combinezoane. În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 de lei. Iată acuzaţiile pe larg.