Sevil Shhaideh, fost ministru PSD al Dezvoltării, care a deţinut portofoliul în cabinetul condus de Victor Ponta, şi fost vicepremier, a fost achitată în dosarul Belina.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, definitiv să o achite pe Sevil Shhaideh, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecinţe.
De asemenea, instanţa a hotărât achitarea Ionelei Stoian, fost director în cadrul Ministerul Dezvoltării, şi a lui Adrian Gâdea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Totodată, magistraţii au decis ridicarea măsurilor asiguratorii instituite faţă de cele trei persoane.
Sevil Shhaideh fusese achitată şi în luna aprilie 2022 de Tribunalul Bucureşti, dar această decizie nu era definitivă.
Acuzaţiile DNA
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
"În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.
Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator.
Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care inculpata cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale.
(...) Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției formulaseră observații pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate."
Tot DNA a evaluat şi prejudiciul în acest caz:
"Prin infracțiunile săvârșite de către inculpații Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea și Ionela Stoian s-au cauzat următoarele prejudicii:
1. un prejudiciu statului român de:
-3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina și Brațul Pavel) ieșite din patrimoniul statului român,
- 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018
2. un prejudiciu Administrației Naționale “Apele Române” de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor".
Faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului, procurorii au solicitat încuviinţare pentru începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, dar Camera Deputaţilor s-a opus.