Deputatul Corneliu Cozmanciuc, achitat definitiv în dosarul DNA cu intervenții la Apele Române

Deputatul Corneliu Cozmanciuc, achitat definitiv în dosarul DNA cu intervenții la Apele Române

Deputatul Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost achitat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

El era acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi cerut de la un om de afaceri suma de 500.000 de lei pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului în vederea numirii unui director general la „Apele Române”.

Un complet de cinci judecători de ia Instanţa supremă a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare aplicată în mai 2022 de un complet de trei judecători tot de la ICCJ.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi Vlad Marcoci (fost deputat PSD şi fost director la Administraţia Bazinală de Apă Siret) şi omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, ambii trimişi în judecată pentru cumpărare, respectiv instigare la cumpărare de influenţă.

Motivul invocat de judecători pentru achitarea celor trei este că „fapta nu există„.

ADVERTISING

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA susţineau că, în perioada 4 - 27 noiembrie 2019, deputatul Corneliu Cozmanciuc ar fi pretins suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă Costel Alexe, ministrul Mediului din acea perioadă, pentru ca acesta din urmă să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" o persoană apropiată de omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean.

Omul de afaceri avea contracte cu Apele Române şi era interesat să aibă un om apropiat la conducerea acestei instituţii publice. Cel care urma să intermedieze afacerea era Vlad Marcoci, fost director la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret.

Conform DNA, banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era Ciufudean.

Numirea respectivă nu s-a mai produs.

ADVERTISING

La 21 ianuarie 2020, în funcţia de director general al ANAR a fost numită o altă persoană.

Omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean a mai fost trimis în judecată de DNA în două dosare, în care este acuzat că i-a mituit pe Victor Sandu şi Cristian Bratanovici, fost director general, respectiv fost director adjunct al Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Vlad Marcoci a fost preşedinte executiv al PSD Neamţ până în aprilie 2016, fiind un apropiat al actualului lider al organizaţiei social-democrate Ionel Arsene, însă cei doi s-au certat, iar Marcoci a demisionat din partid şi s-a înscris în PNL.

Marcoci a ocupat mai multe funcţii şi demnităţi: deputat PSD de Neamţ (2012 - 2016), preşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu (2009 - 2010), preşedinte al CJ Neamţ (2006 - 2008), prefect al judeţului Neamţ (2000).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇