Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Este al patrulea premier PSD desemnat de Iohannis pe parcursul celor două mandate ale sale.
”Cred că nu este nicio surpriză, îl desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un nou guvern”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a spus că acest model nou al coaliției, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare, a funcționat bine până acum și are încredere că va fi la fel în continuare.
Și aici Iohannis a părut că dă un indiciu că UDMR nu se va mai regăsi în Guvern: „Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție”.
Șeful statului le-a transmis românilor să se bucure de stabilitatea care le-ar fi fost asigurată prin acest mecanism păstorit de el și i-a spus lui Ciolacu că-l așteaptă la depunerea jurământului.
Ciolacu și-a început discursul cu urări de la mulți ani pentru Iohannis, care a împlinit azi 64 de ani, și mulțumiri lui Ciucă pentru că și-a dat demisia.
El a promis că va livra până joi noul guvern, așteptându-se să primească fără probleme votul Parlamentului. De altfel, de la Cotroceni, Ciolacu s-a dus direct la negocieri în coaliție.
Puțin mai animate decât declarațiile de final au fost consultările, chiar dacă au fost organizate doar din obligație constituțională. Altfel, după cum a spus chiar Iohannis la începutul lor, doar au avut rol să consemneze „situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate”.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile făcute de Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu:
Klaus Iohannis
- Cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliția a decis acum un an și jumătate să funcționeze pe un model nou, cu schimbarea premierului la jumătatea perioadei de guvernare.
- Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție.
- România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care coaliția, Guvernul condus de Nicolae Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.
- Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.
- După consultări, cred că nu este nicio surpriză, îl desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un nou guvern.
- Domnule prim ministru, vă urez mult succes pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului.
Marcel Ciolacu
- În primul rând, vreau să vă urez ”La mulți ani”.
- Vreau să-i mulțumesc și domnului Nicolae Ciucă pentru gestul de onoare pe care l-a făcut. Și nu aș dori să îi mulțumesc din postura de premier desemnat. Aș dori să îi mulțumesc din postura de român. Prin gestul său, România a intrat într-o etapă de democrație consolidată.
- Guvernul Ciucă a fost pentru stabilizarea României și îmi doresc ca viitorul guvern condus de mine să fie despre economie și reforme.
- Până joi, România trebuie să aibă un guvern votat. Îmi asum cu toată responsabilitatea că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR.
- Locul României este în UE și NATO. Drumul României este sigur și cu o stabilitate politică, devine certitudine.
- Vă mulțumesc pentru onoarea de a fi desemnat premier și îmi doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilități.
Rămâne UDMR la guvernare?
La ora 14:30, PNL și PSD au noi negocieri cu UDMR, pentru a se stabili dacă formațiunea mai rămâne sau nu la guvernare.
Ciucă și Ciolacu vor ca Uniunea să primească două ministere, în loc de trei cât are acum, și să fie unele noi: cel al Energiei și cel al Fondurilor Europene.
Dar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins propunerea, arătând că fără continuitate la Ministerul Dezvoltării, Uniunea nu va mai rămâne în Executiv.
Totuși, potrivit unor surse din UDMR, citate de Digi24, mai nou condiția formațiunii pentru a rămâne la guvernare este să primească Mediul și Energia.
De la ora 16:00, urmează să se reunească structurile de conducere ale PSD şi PNL, fiecare partid va definitiva lista miniştrilor, asta după ce portofoliile care revin fiecărei formaţiuni au fost negociate la şedinţa de luni seară.