Filmul consultărilor cu final „planificat”. Un Iohannis la ceas aniversar, un UDMR exilat, o bășcălie marca AUR și un fost premier devenit protestatar (Foto & Video)

Filmul consultărilor cu final „planificat”. Un Iohannis la ceas aniversar, un UDMR exilat, o bășcălie marca AUR și un fost premier devenit protestatar (Foto & Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, 13 iunie, consultări cu partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de premier, după demisia anunțată luni după-amiază de Nicolae Ciucă.

Discuțiile au avut loc chiar de ziua șefului statului (Klaus Iohannis a împlinit 64 de ani) și au fost făcute de formă, finalul fiind deja cunoscut. De altfel, încă de la început Iohannis a spus că nu va fi nimic nou față de „situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate”.

Există, însă, și o schimbare: UDMR e împinsă afară de la guvernare. Și chiar dacă liderul PSD tot insistă declarativ că va încerca să-i împace pe partenerii din Uniune, semnalele date de Iohannis la Cotroceni au arătat destul de evident că formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu va avea loc în Guvernul Marcel Ciolacu.

Iohannis a fost zâmbitor la prima discuție, a dat mâna cu Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Apoi, a schimbat tonul. Cu delegația UDMR, care a urmat imediat după, a fost distant, nu a dat mâna cu ei și discuțiile s-au încheiat în doar 15 minute, din cele 30 alocate. Cam la fel s-au desfășurat ulterior și consultările cu USR și AUR.

ADVERTISING

În ce privește ultimele două formațiuni, dacă liderul USR Cătălin Drulă a spus că merge la consultări doar din respect pentru Constituție și pentru a-i transmite lui Iohannis mesajele de la românii nemulțumiți de „mascarada rotativei”, George Simion i-a dăruit președintelui de ziua sa un bilet de avion, doar dus, spre Tenerife. Nu era însă adevărat, ci făcut pe calculator, emitentul fiind „PNL AIR”.

În tot acest timp, în fața Palatului Cotroceni, în jur de 20 de politicieni în frunte cu Ludovic Orban au protestat purtând pancarte cu mesaje critice la adresa șefului statului, acuzându-l că e un mincinos și a trădat încrederea românilor.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații și momente de la consultările de la Cotroceni:

14:00 - Iohannis a anunțat pentru ora 14:05 conferința de presă în care va anunța numele premierului desemnat. Vă invităm să urmăriți AICI declarațiile șefului statului și ale premierului desemnat, Marcel Ciolacu.

13:59 - La ieșirea de la consultări, George Simion a spus că a cerut anticipate, dar Iohannis nu consideră că e o idee bună. Totodată, liderul AUR a adăugat că șeful statului i-a respins „biletul spre Tenerife” pe care i l-a dus cadou și că „preferă să stea în continuare la Cotroceni pe banii românilor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

13:30 - Au început consultările dintre Klaus Iohannis și delegația AUR.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare - Alianța pentru Unirea Românilor

13:22 - Liderul AUR, George Simion, a declarat înainte de consultări că îi va da președintelui Klaus Iohannis un cadou simbolic, un bilet la business class spre Tenerife. ”Nu poți sa vii la ziua omului cu mana goală”, a spus Simion. Biletul nu este însă real, fiind emis de ”PNL AIR”, după cum a declarat Simion. În ceea ce privește consultările, liderul AUR a precizat că ”sunt consultări formale, dar am zis ca noi să le respectăm”.

13:00 - S-au încheiat și consultările cu UDMR, după doar 15 minute. Au început cele cu USR. Klaus Iohannis nu a dat mâna nici cu delegația condusă de Cătălin Drulă.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare - Uniunea Salvați România
image-55

12:40 - Potrivit unor surse din UDMR, citate de Digi24, mai nou condiția formațiunii pentru a rămâne la guvernare este să primească Mediul și Energia. Până acum, UDMR cerea Ministerul Dezvoltării.

12:30 - Consultările cu PNL, PSD și minoritățile s-au încheiat, au început cele cu UDMR. Klaus Iohannis nu a dat mâna cu delegația UDMR, formată din Kelemen Hunor, Cseke Attila și Tanczos Barna. A intrat în sală, de această dată fără să zâmbească, și s-a așezat direct la masă.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare - UDMR
image-54

12:27 - Preşedintele partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban, împreună cu alți membri ai formațiunii, protestează în fața Palatului Cotroceni, pentru că nu au fost chemați la consultări. Orban are o pancartă pe care scrie ”Lacheii te slugăresc, liberalii te urăsc”. ”Pas cu pas tu ne-ai ras”, ”Iohannis, cal troian al PSD”, ”Ghinion! De ziua ta, țara te va condamna”, ”Iliescu nu fi trist, e și Klaus comunist”, scrie pe alte pancarte. Detalii AICI.

protest-Orban-6

12:20 - Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, critică UDMR că își exprimă public nemulțumirile. ”UDMR ar trebui să devină mai flexibil și să se așeze la masa negocierilor. UDMR e un partener matur, nu înțeleg de ce de această dată se exprimă public, prin intermediul presei, și nu la negocieri”, a declarat Ionuț Stroe, la Digi24.

ADVERTISING

12:10 - „Este cel mai rușinos moment al politicii românești de care îmi aduc aminte. Iată că Iohannis își face cadou 3 trandafiri de ziua sa, iar românilor le face cadou al 4-lea premier PSD desemnat în timpul mandatelor sale, dl Ciolacu”, a declarat Cătălin Drulă la Antena3. El i-a criticat și pe Ciolacu și Ciucă pentru că, deși cu puțin timp în urmă se lăudau că sunt oameni de onoare și vor respecta protocolul, acum îi înlătură pe cei de la UDMR din coaliţie.

12:00 - Au început consultările. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Varujan Pambuccian sunt primii care discută cu Iohannis. Șeful statului a intrat în sală zâmbitor și a dat mâna cu cei trei. ”Suntem în situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate, de rotaţie la nivelul premierului, şi cred că este extrem de important să observăm că ceea ce s-a început și s-a discutat ca o soluție pentru stabilitatea României continuă în parametrii planificați. Și, de aceea, suntem acum aici, ca să continuăm”, a spus apoi președintele.

image-53

Foto: Administrația prezidențială

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare - PSD, PNL și Minoritățile Naționale

11:07 - Nicolae Ciucă a declarat, marți, că noul ministru al Justiției ar putea fi un fost președinte CSM. „Este vorba de o persoană care momentan este în analiză și, dacă ne uităm la CV-ul domniei sale, o să vedem că este vorba de un profesionist care a fost președinte CSM”, a spus Ciucă. Potrivit unor surse, este vorba despre Bogdan Mateescu. În ceea ce privește rămânerea UDMR la guvernare, liderul PNL a afirmat: „Se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de seara aceasta, dl Ciolacu și-a arătat disponibilitatea, după desemnare, să mai aibă o discuție cu partenerii de la UDMR”.

Azi se decid și viitorii miniștri

Imediat după desemnare, se reunesc structurile de conducere ale PSD şi PNL, fiecare partid urmând a definitiva lista miniştrilor, asta după ce portofoliile care revin fiecărei formaţiuni au fost negociate la şedinţa de luni seară.

Liberalii pregătesc mai multe surprize, potrivit unor surse, din interiorul partidului citate de News.ro. Astfel, în Cabinetul Ciolacu vor intra trei femei din partea PNL. O surpriză o constituie Ministerul Afacerilor Externe, unde ar urma să vină consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu, Bogdan Aurescu fiind dat la o parte. Deputatul Raluca Turcan ar urma să preia Ministerul Culturii, iar Ligia Deca va păstra portofoliul Educaţiei.

Un refuz al UDMR de a renunţa la Ministerul Dezvoltării ar putea duce la ieşirea Uniunii din structura noului Executiv Ciolacu. Astfel, Ministerul Mediului ar urma să meargă la PNL, unde este dat favorit deputatul PNL Mircea Fechet.

Finanţele ar urma să treacă la PNL, iar favorit este actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în timp ce portofoliul Investiţiilor ar urma să treacă la PSD.

Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, este luat în calcul pentru Ministerul Dezvoltării, în timp ce la Energie ar putea veni ministru Sebastian Burduja, al cărui portofoliu, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, este posibil să treacă la PSD.

PNL va avea o funcţie de vicepremier, în viitorul Executiv, acest post urmând să fie ocupat de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, care, potrivit surselor, este vehiculat şi pentru a prelua funcţia de ministru de Interne. Ministerul Justiţiei ar putea fi condus de un independent, numele vehiculat fiind judecătorul Bogdan Mateescu.

În ceea ce-i privește pe social-democrați, portofoliul Transporturilor rămâne la Sorin Grindeanu, în timp ce la Apărare tot Angel Tîlvăr e văzut ca favorit.

Pentru Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE), variantele inițiale erau Dragoș Benea (eurodeputat) și Roxana Mânzatu (responsabilă în cadrul SGG de fonduri europene). Un ultim nume intrat în cursă este cel al lui Adrian Câciu, acum la Finanțe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇