Guvernul a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis i-a lăudat pe Ciucă și Ciolacu: Acest fel de a face politică arată seriozitate și stabillitate

Guvernul a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis i-a lăudat pe Ciucă și Ciolacu: Acest fel de a face politică arată seriozitate și stabillitate

Miniștrii Guvernului Marcel Ciolacu au depus jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului a lăudat Guvernul Nicolae Ciucă, afirmând că dacă ar fi să îl descrie în câteva cuvinte, ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, efieciență și eficacitate.

”Cu siguranță subiectul cel mai discutat din ultimele săptămâni a fost rotația guvernului. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, procedura s-a încheiat. Nu e puțin lucru și e prima dată în România când se întâmplă o astfel de mișcare. E important pentru politica românească, pentru România și români. Pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate și că politicienii sunt deciși să își ia mandatele foarte în serios.

S-a încheiat prima parte guvernamentală sub conducerea premierului Nicolae Ciucă. Dacă ar fi să descriu fostul guvern în câteva cuvinte, ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate efieciență și eficacitate. Se poate adăuga că România a avut o creștere economică, populația a fost ferită de efectele crizei energetice, populația a fost ferită de efectele inflației”, a spus Iohannis.

ADVERTISING

Președintele l-a lăudat și pe Marcel Ciolacu, afirmând că a fost parte din echipa lui Ciucă.

”Domnule Ciolacu, ați fost parte a acestei echipe. Ați fost parte în echipă. Sunt încredințat că în această nouă postură veți continua munca începută de coaliție acum un an și jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat”, a precizat șeful statului.

La final, Iohannis le-a cerut premierului și miniștrilor să nu uite pentru ce au jurat.

Şeful statului a semnat anterior decretul pentru numirea guvernului condus de către prim-ministrul Marcel Ciolacu. De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul MAE.

Ceremonia de la Cotroceni a avut loc după ce guvernul PSD-PNL a primit votul de învestitură în Parlament. 290 parlamentari au votat pentru și 95 au votat împotrivă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată filmul zilei de dezbateri cu scandaluri, atacuri suburbane și planuri pentru 2024 (Galerie foto & Video)

Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la ceremonie.

Ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului

17:20 - Vorbește Klaus Iohannis:

  • Vă felicit, vă doresc mult succes în noul mandat. Cu siguranță, subiectul cel mai discutat și cel mai comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotația premierilor. Iată că, în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puțin lucru și este prima dată, în România, că se întâmplă într-o coaliție o astfel de mișcare.
  • Este important pentru politica românească, pentru România și pentru români. Pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, arată seriozitate și arată că politicienii implicați sunt hotărâți să își ia mandatele foarte în serios.
  • S-a încheiat prima parte, sub conducerea guvernamentală a prim-ministrului Ciucă, și a dovedit coaliția că știe să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliției în câteva cuvinte, cred că ele ar putea să fie seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate. La acestea, se poate adăuga că România a avut, cu toate crizele prin care a trecut, o creștere economică, că populația a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflația este sub control și, în ansamblu, rezultatele sunt foarte bune.
  • Dați-mi voie să felicit pe fostul prim-ministru Ciucă și echipa cu care a lucrat, o echipă care se regăsește într-o măsură rezonabilă și în noua echipă guvernamentală.
  • Domnule prim-ministru Ciolacu, ați fost parte din echipă, ați condus Camera Deputaților și ați lucrat într-o adevărată echipă în conducerea coaliției. Sunt încredințat că în această nouă postură și cu această echipă, care astăzi a depus jurământul, veți continua munca începută de coaliție acum un an și jumătate.
  • Sunt multe probleme de rezolvat, nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat și acum lucrurile vor merge mai ușor. Nu, în practică, știm că merge din ce în ce mai greu. Avem încă o jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri, după care vom intra într-un an super electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate. Vom avea patru rânduri de alegeri, și în același timp, țara trebuie guvernată responsabil și cu rezultate bune.
  • Vă doresc, domnule prim-ministru, domnilor viceprim-miniștri, doamnelor și domnilor miniștri, să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor. Doar după aceea problemele, evident, care vă privesc, legate de formațiunile politice.
ADVERTISING

17:05 - Miniștrii Guvernului Ciolacu depun, rând pe rând, jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

17:02 - Premierul Marcel Ciolacu este primul care depune jurământul.

17:00 - Se intonează Imnul României.

16:50 - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de către prim-ministrul Marcel Ciolacu.

***

Vot cu bâlci

Dezbaterile de azi din plenul Parlamentului nu au fost lipsite de incidente. Liderul PSD și-a început discursul cu o întârziere, cât Nicolae Ciucă, ce a condus plenul ca nou șef al Senatului, s-a încurcat în proceduri, lucru de care au profitat din plin Diana Șoșoacă și George Simion. Ciolacu a fost întrerupt apoi de un protest al Forței Dreptei, Ludovic Orban și colegii săi începând să împartă trandafiri roșii prin sală.

Viitorul premier le-a promis românilor, de la tribuna Parlamentului, că va face tot ce ține de el pentru ca nimeni să nu mai aibă frica zilei de mâine. „Nu sunt perfect, sau fără frică de Dumnezeu, sau fără de păcat. Pur și simplu. sunt om”, s-a prezentat Ciolacu în discursul în care a cerut învestirea.

Gabriela Firea a vorbit de adrenalina, dar și amărăciunea politicii dâmbovițene, George Simion l-a citat pe Eminescu și a anunțat că din 2024 AUR vine la guvernare, iar Cătălin Drulă i-a transmis lui Ciolacu că este doar o copie a lui Dragnea.

A urmat un adevărat show de stand-up comedy cu Kelemen Hunor, în care a avertizat PNL că doarme atât de adânc încât riscă să fie înghițit cu totul de PSD.

Și Ludovic Orban a amintit de fostul lider condamnat al social-democraților: „Nu am cum să votez gonacul lui Hayssam, vâslașul lui Dragnea”.

Diana Șoșoacă a reușit încă să șocheze cu nivelul discursului din forul legislativ, spunând că sub Alina Gorghiu „Justiția se va face la orizontală, lingând toate clanțele”.

Iar totul s-a încheiat cu un scenariu avansat de Ciolacu în care PSD va guverna alături de PSD și după 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇