Premierul de la Chișinău spune de ce are George Simion interdicție în Moldova și că l-a informat pe Ciolacu. Reacția liderului AUR: Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut

Premierul de la Chișinău spune de ce are George Simion interdicție în Moldova și că l-a informat pe Ciolacu. Reacția liderului AUR: Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a făcut public motivul pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra pe teritoriul țării sale și a dezvăluit și că i l-a comunicat lui Marcel Ciolacu, deși liderul PSD a spus că va face o adresă oficială pentru a-l afla.

Întrebat la Pro TV Chişinău despre faptul că preşedintele AUR are interdicţie de a intra în Moldova pentru încă 5 ani şi de ce a fost a fost prelungită interdicţia din 2018, Recean a afirmat: „Instituţiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova şi acest lucru i-am comunicat şi premierului Ciolacu”.

ADVERTISING

Recean a precizat că „este o decizie a instituţiilor, instituţiile au determinat acest factor de risc şi corespunzător au luat decizia corespunzătoare”.

Reacție virulentă a lui Simion

Replica liderului AUR a venit rapid, George Simion acuzând că ceea ce liderii de la Chișinău văd ca amenințare este planul său de unire.

„Republica Moldova, în opinia mea, nu este o ţară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componenţă decât în componenţa ţării mame. Cu siguranţă nu-mi doresc perpetuarea unei statalităţi moldoveneşti diferită de România. Eu iubesc România de la Nistru pân-la Tisa”, a spus George Simion, într-o conferinţă de presă de marţi dimineaţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderul AUR a fost întrebat dacă are în plan destabilizarea Republicii Moldova.

„Vă daţi seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Preşedinţie, Guvern, Parlament acolo, la Chişinău, ci vrem să avem o singură ţară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei - Stalin şi Hitler - să ne despartă. Cu siguranţă în ochii guvernanţilor din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, aşa m-au învățat bunicii că e corect”, a răspuns Simion.

ADVERTISING

Ciolacu spune că încă așteaptă răspuns de la Chișinău

La începutul lunii februarie, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău au confirmat pentru Newsmaker că liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, adică până la 1 octombrie 2028.

La acel moment, preşedintele AUR a afirmat că acest lucru denotă faptul că nimic nu s-a schimbat peste Prut, în ultimii ani. El a adăugat că, „în loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România, doar atunci când le convine lor”.

De precizat și că liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, anunţase că va formula o adresă către premierii Ucrainei şi Republicii Moldova ca să afle motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări.

UPDATE - Chestionat marți de jurnaliști în legătură cu afirmațiile premierului moldovean, Ciolacu a spus că el încă așteaptă răspunsul de la Chișinău.

„Am cerut scris și îl aștept. Cu domnul Recean am vorbit și ieri, vorbim foarte des, cum este și normal. Deci sunt două state, România și Republica Moldova, unde trăiesc români”, a declarat Ciolacu, fără alte comentarii pe subiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇