PNL vrea comasarea alegerilor din 2024: Ciucă anunță mai multe scenarii, Ciolacu are o problemă, iar USR îi acuză pe "ospătarii PSD" că sunt disperați

PNL vrea comasarea alegerilor din 2024: Ciucă anunță mai multe scenarii, Ciolacu are o problemă, iar USR îi acuză pe "ospătarii PSD" că sunt disperați

Liberalii vor propune coaliţiei de guvernare comasarea alegerilor din 2024. În timp ce premierul Nicolae Ciucă spune că sunt mai multe scenarii în lucru, Marcel Ciolacu nu crede că pe agenda de priorităţi a românilor se află acest subiect. În schimb, USR se declară pregătită de alegeri, dar acuză PNL că „se agață de putere”.

Conducerea PNL a decis, joi, constituirea unui grup de lucru care sa analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale, la propunerea secretarului general al PNL, Lucian Bode.

Liberalii vor să vină cu soluţia comasării celor patru runde de alegeri din 2024 în coaliţia de guvernare, au precizat surse liberale citate de News.ro.

Liberalii justifică propunerea prin "contextul regional complicat, reducerea cheltuielilor și sondajele interne". Sondajele arată că 67% dintre cetățeni susțin comasarea, în timp ce 30% nu vor această variantă, arată sondajul utilizat de liberali.

ADVERTISING

De asemenea, 64% dintre cetățeni nu consideră că vor avea dificultăți la urne ca urmare a numărului mare de buletine de vot în cazul unor alegeri comasate, în timp ce 32% consideră că ar putea avea dificultăți, mai arată sondajul.

Într-o altă cercetare, cifra celor care spun că nu ar fi încurcați de șase buletine de vot se ridica chiar la 70%, precizează sursele liberale.

Se caută o soluție legală pentru comasare

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat după ședința Biroului Permanent al PNL că specialiștii partidului analizează elementele de legalitate privind reducerea numărului de alegeri din 2024.

"Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură (…) ţinând cont că, din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc comasarea sau mai bine zis reducerea numărului de alegeri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă ne uităm la anul viitor, vom vedea că există patru runde de alegeri. Din experienţa a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu tot ceea ce înseamnă campania electorală şi alegerile propriu-zise, putem să desluşim cât se poate de simplu că, practic, activitatea concretă guvernamentală, administrativă şi locală şi centrală va fi ocupată cu desfăşurarea acestui număr foarte mare de alegeri.

Ca atare, dacă va exista posibilitatea, subliniez încă o dată, legală, ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliţie şi sperăm să găsim o soluţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru runde de alegeri", a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Întrebat ce variantă de comasare este agreată de PNL, liderul PNL a precizat că sunt luate în calcul mai multe scenarii. "Există mai multe posibilităţi, scenarii, fiecare dintre scenarii va fi analizat şi care va fi forma cea mai uşor de implementat, pe aceea o vom alege", a spus acesta.

ADVERTISING

Ciolacu e sătul de scenarii

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu crede că, însă, că subiectul comasării alegerilor e o prioritate pentru românul de rând.

"Eu am o problemă. Astăzi este Ziua Internaţională a Sportului şi mi-aş fi dorit ca marii sportivi ai ţării să dezbată acest lucru şi noi politicienii să vorbim despre o eventuală reformă a sportului. S-a discutat despre posibilitatea comasării alegerilor, nu cred, sincer, că pe agenda de lucru sau de priorităţi a românilor este comasarea alegerilor. Am terminat un scenariu, cel de anticipate şi acum intrăm în altul de comasare a alegerilor.

Cred că mai important ceea ce se întâmplă în spatele meu, autostrada Moldovei, să găsim soluţii pentru reducerea preţurilor la produsele alimentare şi la un moment dat, cum e normal, politic vom lua şi decizii privind comasarea alegerilor, dar cred că în primul rând trebuie să respectăm legea", a declarat Ciolacu, joi, la Râmnicu Sărat.

USR: Liberali îi servesc la masă pe pesediști

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză PNL că "a uitat de democraţie" şi vrea "să se agaţe de putere" prin propunerea de comasare a alegerilor.

"Peneliştii, adică ospătarii PSD, aşa cum s-au autonumit în şedinţa de miercuri seară, sunt disperaţi. Au venit cu o propunere ridicolă, din nou: să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare. Asta arată disperarea lor de a se agăţa de putere. Ei ştiu foarte bine: este şi neconstituţional - există decizii pronunţate pe această temă - şi anormal să votăm în acelaşi timp pentru primării, consilii locale şi judeţene, dar şi pentru parlamentari. Şase buletine de vot ar fi o nebunie", a declarat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR citat de Agerpres.

Drulă precizează că Uniunea Salvaţi România este pregătită de alegeri oricum se vor desfăşura ele în 2024.

"Noi le spunem atât: suntem pregătiţi de alegeri. Pentru că România s-a săturat şi pentru că ei trebuie să plece de la guvernare. Prin astfel de propuneri nu fac decât să arate, din nou, că nu le pasă de democraţie, le pasă doar de conturile lor, doar de şpăgile din duty free-uri, doar de BMW-uri aranjate la licitaţii. Au ajuns mai rău decât credea oricine vreodată, aşa cum şi-au spus singuri, îi servesc la masă pe cei de la PSD şi de România au uitat", susţine Cătălin Drulă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇