Liber la puricat doctoratul lui Ciucă. Parchetul a închis dosarul după un an în care a blocat totul și n-a făcut nimic

Liber la puricat doctoratul lui Ciucă. Parchetul a închis dosarul după un an în care a blocat totul și n-a făcut nimic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parchetul General a închis dosarul deschis acum un an şi în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat.

Speţa respectivă a fost deschisă imediat ce Emilia Şercan a dezvăluit în ianuarie 2022 că lucrarea conține cel puțin 42 de pagini cu plagiat. Acest demers al Parchetului a blocat orice verificare a tezei, din cauză că procurorii au ridicat toate documentele oficiale.

Un an i-a luat procurorului de caz să-şi dea seama că fapta de care era acuzat Ciucă s-a prescris încă din 2008, ceea ce presa a scris încă din 2022.

ADVERTISING

Parchetul General a confirmat pentru PressOne că dosarul a fost închis pe 15 martie.

Pentru infracțiunea de încălcare a dreptului de proprietate privată, s-a dat clasare întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale, iar în cazul unei a doua infracțiuni, cea de uz de fals în formă continuată – despre a cărei existență nu s-a știut până astăzi -, procurorul a constatat că fapta nu există.

Dosarul penal a fost anchetat inițial de procurorul Dragoș Cojocariu, însă după pensionarea acestuia, în decembrie anul trecut, a fost repartizat altui procuror, mai scrie PressOne.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a dezvăluit în exclusivitate că, la data deschiderii de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General a dosarului privind presupusul plagiat comis de premierul Ciucă în teza de doctorat, la conducerea SUPC se afla procurorul Marius Voineag, șeful adjunct al secției, care între timp a devenit șeful DNA.

În exercițiul atribuțiilor de șef SUPC, Voineag a fost cel care a și ales procurorul căruia i-a atribuit instrumentarea dosarului și care a dispus rapid ridicarea documentelor oficiale de la Universitatea de Apărare și de la CNATDCU.

ADVERTISING

Deschiderea dosarului, sub conducerea dlui Voineag, urmată de ridicarea documentelor oficiale, au făcut, așadar, imposibilă orice investigație academică în privința suspiciunii de plagiat care se bazează tocmai pe documentele oficiale ale speței.

Aşadar, tot ce a reuşit să facă Parchetul deschizând acest dosar este să blocheze analiza tezei de către universitatea la care premierul și-a susținut doctoratul (Universitatea Națională de Apărare), respectiv CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).

După ce documentele vor reveni la UNAP, Comisia de Etică a universităţii poate să verifice teza şi sesizarea de plagiat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇