Cultele religioase recunoscute în România îi transmit lui Marcel Ciolacu, în calitatea sa de președinte al PSD și al Camerei Deputaților, solicitările lor de modificare a proiectelor de legi ale educației, în sensul eliminării „diversității” și „orientării sexuale” din legile Educației, precum și de includere a religiei ca materie opțională la bacalaureat.
Cei 13 reprezentanți ai bisericilor au trecut aceste solicitări într-o adresă comună, transmisă lui Ciolacu la începutul acestei săptămâni, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, nu a dat curs cererilor lor inițiale, formulate înainte ca Executivul să aprobe proiectele și să le trimită în Parlament.
În adresa către Marcel Ciolacu, datată 3 aprilie, și publicată de Edupedu.ro, reprezentanții cultelor transmit 14 cereri, printre care:
- Eliminarea art. 2, alin 1, lit.b) – definirea diversității, a art. 224, lit. e) – obligația de a promova diversitatea în școală – și a sintagmei referitoare la "orientarea sexuală" din art. 11, alin 1 din proiectul Legii învățământului preuniversitar.
- Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere (pentru elevii care studiază Religia), în cadrul examenului național de bacalaureat.
- Asigurarea organizării învățământului teologic în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat existente, ca facultăți cu dublă subordonare, adică relaționare stat și cult.
Printre semnatari se numără patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și liderii Bisericii Romano-Catolice, al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al Cultului Musulman.
Cultele au făcut aceste solicitări și luna trecută, înainte ca proiectele de legi ale educației să fie aprobate de către Guvern și trimise spre dezbatere în Parlament.
În privința religiei ca opțional pentru bacalaureat, ministrul Educației, Ligia Deca, a pasat decizia către Parlament, spunând că "trebuie să ne gândim bine dacă creștem numărul probelor sau dacă excludem anumite probe pe care le avem deja". Ea a respins afirmațiile cultelor, care au susținut că menționarea "diversității" ar impune o "ideologie de gen", ea spunând că în proiecte nu există nicio mențiune a ideologiei de gen, iar motto-ul Uniunii Europene este "uniți în diversitate". Din punctul ei de vedere, legile sunt clare şi se pot face îmbunătăţiri în Parlament.
Ce nu le convine Bisericilor
Scandalul diversității și nediscriminării pe criterii de orientare sexuală pornit de cultele religioase pleacă de la trei articole din proiectul legii învățământului preuniversitar.
-Art 2, al1. lit b care include diversitatea între valorile care stau la baza învățământului preuniversitar, diversitate definită ca ”respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”.
-Art 224, lit e care include printre obligațiile personalului didactic ”promovarea diversității, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”;
-Articolul 11 care interzice "discriminarea pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare dar și prozelitismul religios”.
Ciolacu e de acord cu religia la Bac
Adresându-se șefului PSD, reprezentanții cultelor nu bat la o ușă închisă. În martie, Marcel Ciolacu s-a exprimat în favoarea posibilității ca religia să disciplină opțională la Bacalaureat.
"Ce anume ne deranjează? Religia nu aduce supunere, religia deschide perspective. E adevărat, atitudinea noastră publică trebuie să fie una de smerenie, pentru că aceasta este cea mai mare calitate a unui creștin. (…) Stau să mă întreb de unde au atâta înverșunare și atâta ură împotriva Bisericii. Parcă trăim vremurile de pe timpul lui Ceaușescu, în care comunismul a încercat același lucru", a spus el atunci.
"Aici nu vorbim numai de Biserica Ortodoxă. Aici vorbim de toate cultele cu reprezentare și recunoaștere națională. Dacă toate cultele au stat de vorbă și au găsit oportun ca una din materiile opționale la bacalaureat să fie Religia, ce anume ne deranjează? Suntem creștini, ne-am crescut copiii în valorile creștine. Cum adică eu îmi dau cu părerea dacă unul din copiii dvs dorește să opteze Religia?", a adăugat Ciolacu.
Acesta a afirmat că "religia aduce cunoaștere". "Religia nu aduce supunere, religia deschide perspective. Cu cât vom încerca să impunem progresismul atunci când el nu e acceptat, atunci când oamenii nu se regăsesc în aceste valori, de fapt vom încuraja populismul și extremismul. PSD apără valorile creștine. (...) Nu trebuie să ne mai impună nimeni nimic în perioada următoare. Lăsați-ne să ne trăim viața cum considerăm noi mai bine. Suntem una dintre cele mai sigure țări din lume, dacă nu cea mai tolerantă țară din lume."
"Cred în valorile europene, cred în dezvoltarea României accesând fondurile europene și mai mult, implementând politice europene în România, dar avem diversitatea noastră. Trebuie să ne apărăm unitatea prin diversitate”, a mai spus Ciolacu.