Legile Educației au fost adoptate de Guvern și intră în Parlament în procedură de urgență. S-a scos articolul despre salarii, dar diversitatea rămâne

Legile Educației au fost adoptate de Guvern și intră în Parlament în procedură de urgență. S-a scos articolul despre salarii, dar diversitatea rămâne

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional, au fost prezentate în şedinţa de guvern de astăzi şi suntem în momentul în care forma lor agreată în Guvern merge pentru dezbatere parlamentară.

ADVERTISING

A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu comisiile reunite de educaţie.

Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem începe, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie", a precizat Ligia Deca, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului, citată de Agerpres.

Examenele naționale vor fi organizate în noul format cel mai devreme în 2027

Prevederile vor intra în vigoare peste patru ani, dar termenul poate fi prelungit cu an sau chiar doi ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Noile forme de Evaluare Națională și admitere la liceu și de Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor adoptării legii. Vor intra în vigoare, fie cel mai devreme în 2027 pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă aprobăm legea în Parlament până la finalul acestui an școlar, fie vorbim despre 2028 sau chiar 2029. Nu este o chestiune care se întâmplă de azi pe mâine, asigurăm predictibilitate în sistem”, a explicat Ligia Deca, citată de Mediafax.

S-a scos articolul despre salarizare, diversitatea rămâne

Ministrul Educaţiei a declarat că a fost scos din legi acel articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie.

ADVERTISING

”Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, a spus ministrul.

Deca a precizat că ”angajamentul politic există în continuare la nivelul coaliţiei ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economic, ca nivel minim pentru a fi stimulaţi şi pentru a avea cei mai buni profesori la clase”.

Despre prevederile privind diversitatea şi orientarea sexuală şi introducerea materiei Religie la Bacalaureat, Ligia Deca a spus că poartă discuţii continuu, cu reprezentanţii cultelor şi există un dialog instituţional în acest sens.

”Diversitatea, aşa cum este ea definită în lege, se referă la particularităţile copiilor (..) mi se pare normal ca un copil care provine din mediul rural să fie sprijinit la fel ca un copil care vine din mediul urban. Cred că diversitatea este o bogăţie în educaţie şi definiţia din actul normativ subliniază acest lucru.

Aşa cum am mai spus, motto-ul UE este Uniţi în diversitate, deci nu avem în niciun fel intenţia ca prin pachetul legislativ să ne referim la ceea ce am văzut şi eu în declaraţia cultelor. Nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen”, a spus ea, citată de News.ro.

Din punctul ei de vedere, legile sunt clare şi se pot face îmbunătăţiri în Parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇