Rectorul Universității din București critică dur noile Legi ale Educației. Le compară cu pensiile speciale sau justiția în vremea lui Dragnea

Rectorul Universității din București critică dur noile Legi ale Educației. Le compară cu pensiile speciale sau justiția în vremea lui Dragnea

Rectorul Universității din București, sociologul Marian Preda, critică dur proiectele Legilor Educației puse în dezbatere de ministrul Ligia Deca, afirmând că vor face mai degrabă deservicii sistemului de învățământ românesc.

Acesta afirmă că prevederile legilor adâncesc politizarea învățământului și permit incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid politic.

„Sunt sigur că anul viitor vor apărea crize succesive generate de nemulțumirile la nivelul altor universități și la nivelul societății, atunci când vor apărea de exemplu primele suspiciuni de incorectitudine la admiterea în liceu, la angajările în universități, în alegerile rectorilor sau la numirile de decani, de prorectori și de alți responsabili în interiorul universității“, a declarat rectorul Universității din București, pentru Edupedu.ro.

ADVERTISING

Marian Preda a explicat de ce nu este bine ca rectorii să aibă un număr mare de mandate.

„Legea vine cu o ipocrizie spunând că limitează numărul de mandate la două. Două de acum încolo, după ce sunt destui rectori cu trei mandate. Au fost 12 ani rectori, o să mai fie încă 10, deci în total vor fi la conducerea universităților 22 de ani. […] La rectorul în funcție, toți votanții îi sunt subordonați; așadar, se creează un avantaj competițional major, pentru că rectorul poate să influențeze salarizarea, angajarea, sancționarea, numirea în funcții și atunci toate acestea îi dau un control suplimentar asupra votanților și, implicit, asupra voturilor lor.

ADVERTISING

Când lucrul acesta se perpetuează 22 de ani, este clar că nu mai există o libertate de opțiune și o egalitate de șanse între potențialii candidați la funcția de rector. Rectorul în funcție are un avanataj competițional aproape imbatabil“, a spus rectorul.

Totodată, Marian Preda atrage atenția că aprobarea legii în varianta în care ministrul a publicat-o în dezbatere ne va aduce „stegulețe și condiționalități și privind educația“.

”Cred că va fi foarte greu să explicăm la nivel european de ce unii rectori din România sunt de 12, 17 sau 22 de ani în funcție și tare mi-e teamă că, pe termen mediu și lung, ne vom trezi cu stegulețe și condiționalități și privind educația, așa cum avem acum privind pensiile speciale sau cum am avut în trecut în domeniul justiției și în alte domenii.

ADVERTISING

Să nu ne surprindă dacă universitățile romanești vor continua declinul în topurile internaționale, iar tinerii noștri vor continua să plece la universități din străinătate, în care democrațiile academice sunt funcționale”, a subliniat Rectorul Universității din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇