Legile Educației - probleme semnalate de elevi, părinți și studenți

Legile Educației - probleme semnalate de elevi, părinți și studenți

Elevii, părinții și studenții sunt nemulțumiți de unele prevederi din proiectele noilor Legi ale Educaţiei, prezentate luni de ministrul Ligia Deca.

Astfel, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor au solicitat, miercuri, eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale.

"Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere şi caracterul obligatoriu al învăţământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată), bazat pe standarde clare de evaluare, care să se desfăşoare într-un mod non-competitiv.

ADVERTISING

Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme, precum diferenţe între elevi, segregare şcolară şi o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învăţământul liceal", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor, citat de Agerpres.

Elevii subliniază că micşorarea procentului numărului locurilor ocupate prin concurs cu siguranţă că nu rezolvă problemele pe care acest tip de admitere le aduce:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • încurajarea meditaţiilor private,
  • inechitate,
  • limitarea accesului în învăţământul liceal
  • nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani.

”Proiectul de lege prezentat luni se află în fază finală, însă se poate observa că punctele de vedere referitoare la acest subiect ale celor două structuri reprezentative, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor, nu au fost luate în considerare de către Ministerul Educaţiei", afirmă sursa citată.

Nemulțumirile studenților

La rândul său, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra menținerii unor disfuncționalități în proiectele Legilor Educației, care trebuie, în opinia studenților, corectate până la adoptarea acestora.

ADVERTISING

Astfel, reprezentanții studenților se opun inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani și resping categoric propunerea ca mandatele duse la capăt sub imperiul Legii nr. 1/2011 să nu intre în calculul limitei maxime de 2 mandate.

De asemenea, ANOSR își reiterează solicitările privind acordarea ponderii de 25% studenți în alegerea rectorilor instituțiilor de învățământ superior, în consiliile de administrație și în comisiile de etică de la nivelul universităților, potrivit Mediafax.

Totodată, reprezentanții studenților apreciază drept oportună stabilirea cuantumului anual al fondului de burse prin Ordin al Ministrului Educației, dar își menține punctul de vedere cu privire la necesitatea corelării acestui cuantum cu un indicator economic general (12% din salariul minim), astfel încât situația actuală, cea în care alocația pentru bursele studențești nu a mai crescut de 6 ani, să nu se perpetueze.

Alianța mai cere introducerea în lege a unor prevederi conform cărora universitățile sunt datoare să asigure acces la internet wireless în întreg spațiul universitar și sunt obligate să publice pe site-ul propriu toate CV-urile cadrelor didactice, indiferent dacă este vorba de personal titular sau asociat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇