PNL îl propune pe Ciucă premier: Mai importantă e țara decât un om. PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte

PNL îl propune pe Ciucă premier: Mai importantă e țara decât un om. PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte

Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier și preia din acest moment conducerea negocierilor cu PSD pentru formarea guvernului.

Decizia a fost luată, în unanimitate, de Biroul Executiv al partidului, într-o ședință fulger de doar câteva minute. Florin Cîțu nu a participat fizic la această întâlnire unde s-a hotărât, practic, ca el să facă un pas în spate și să fie anulată rezoluția ca președintele partidului să fie și propunerea de premier.

El a fost însă cel care a făcut propunerea ca Ciucă să fie premier și a și votat alături de colegii săi. Ședința a început la ora 14:00 iar câteva minute mai târziu era deja încheiată. În fața jurnaliștilor, pentru a face anunțul oficial, au venit Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan.

ADVERTISING

”Sper ca PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte pe Nicolae Ciucă premier pentru următoarele 18 luni. România nu mai are timp cu noi, oamenii nu mai au timp să aștepte. Suntem persoane mature și în următoarele 4 zile trebuie să finalizăm negocierile”, a spus Rareș Bogdan.

Cei doi au spus că cel mai probabil marți sau miercuri vor avea loc consultări cu Iohannis, iar joi guvernul va merge în Parlament. Până atunci, vor începe negocierile pe arhitectura guvernului. Mai exact, se va stabili cine ce ministere va conduce și ce nume propune pentru portofolii. Rămâne de văzut și dacă va fi concretizată propunerea de a fi create două ministere noi, unul pentru familie și altul pentru mediul de afaceri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai sunt și câteva aspecte din programul de guvernare care trebuie finalizate: ”Vom cădea de acord asupra modalității de creștere a pensiilor, sunt absolut convins, vom păstra cota unică, e linie roșie pentru PNL, vom crește procentul de alocare pentru investiții”, a mai spus Rareș Bogdan.

”Noi, ca prim-vicepreședinți, vom asigura stabilitatea partidului”

Jurnaliștii i-au întrebat pe cei doi ce s-a întâmplat peste noapte, având în vedere că miercuri seară Florin Cîțu spunea că rezoluția partidului e clară și președintele, adică el, trebuie să fie propunerea de premier.

”Noaptea este un sfetnic bun”, a răspuns Rareș Bogdan, în timp ce Gheorghe Flutur a declarat că ”mai importantă e țara decât un om”.

ADVERTISING

În plus, Flutur a spus că atât el, cât și Rareș Bogdan, în calitate de prim-vicepreședinți, vor asigura stabilitatea partidului.

La întrebările jurnaliștilor referitoare la eventuale tensiuni în partid și dacă a fost cumva o revoltă împotriva lui Florin Cîțu, cei doi au răspuns că nu.

”Secretarul general a convocat ședința, la solicitarea președintelui. A fost o discuție absolut firească, cu toate opțiunile pe masă, și am convenit împreună că Nicolae Ciucă este cea mai bună opțiune”, a spus Flutur.

Cei doi au mai spus că Florin Cîțu va participa la negocierile de la ora 16:00 de astăzi cu PSD, dar că de această dată șeful delegației va fi Ciucă.

Ciucă premier, linia roșie a PNL. Ce va face PSD?

Liberalii spun că e exclus ca prima rotație să fie a PSD, asta în timp ce social-democrații spun că sunt îndreptățiți să dea ei primul premier, având în vedere că au scorul cel mai mare obținut la alegerile parlamentare de anul trecut.

”Este obligatoriu să mergem cu o variantă, singura opțiune pentru noi pentru a continua discuțiile cu PSD e ca primul premier să fie un liberal. E o linie roșie. (...) De la 16:00 continuăm discuțiile cu PSD pe programul de guvernare, legat de finanțe, justiție si muncă. (...)

Avem multă treabă. Voi propune imediat dupa ce avem numele premierului să nu mai dormim. Îmi place foarte mult Eugen Ionesco, dar nu vreau să joc în teatru absurd. Gata, s-a încheiat, vreau să avem guvern”, a declarat Rareș Bogdan, înainte de ședință.

La fel a sus și Rober Sighiartău. Jurnaliștii l-au întrebat atunci și de ceea ce a spus Cîțu, că i-ar fi propus lui Ciolacu ca Alexandru Rafila să fie premier, iar liderul PSD a anunțat că acceptă varianta.

”Nu există această variantă pentru mine ca membru al PNL şi nici pentru partid că ţin legătura cu colegii mei şi nu cred că sunt de acord să votăm un premier social-democrat în primul an şi jumătate”, a arătat deputatul PNL. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇