Pericolul din 2024: Partidele antieuropene ar putea câștiga europarlamentarele în 9 state și ”dreapta populistă” să ajungă la 49% în PE

Pericolul din 2024: Partidele antieuropene ar putea câștiga europarlamentarele în 9 state și ”dreapta populistă” să ajungă la 49% în PE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Sondajele prefigurează un număr semnificativ de voturi la alegerile pentru PE exprimate în favoarea formațiunilor antieuropene, populiste și de extremă dreapta, conform unui raport al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

Sondajele și modelările indică o posibilă extindere a grupului de extremă dreapta ID, cu până la 40 de locuri, ceea ce ar putea face din el a treia forță politică și ar permite formarea unei coaliții de „dreapta populistă” (PPE, ECR și ID), cu 49% din eurodeputați în noul parlament.

ADVERTISING

„Rezultatele analizei noastre ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru factorii de decizie europeni cu privire la ceea ce este în joc la alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Implicațiile acestui vot sunt de mare anvergură pentru direcția geopolitică a Consiliului European și a Europei începând cu 2024”, se arată în raportul publicat miercuri şi citat de Euractiv.

„Alegerile din iunie, pentru cei care vor să vadă o Europă mai globală, ar trebui să se refere la protejarea și consolidarea poziției UE”, a declarat Simon Hix, specialist în politică comparată la Institutul Universitar European din Florența.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Campaniile ar trebui să le ofere cetățenilor motive de optimism. Acestea ar trebui să vorbească despre beneficiile multilateralismului. Și ar trebui să clarifice, în ceea ce privește problemele-cheie legate de democrație și statul de drept, că ei, și nu cei de la periferia politică, sunt cel mai bine plasați pentru a proteja drepturile europene fundamentale.”

Populiștii antieruopeni ar putea fi pe primul loc în 9 state

Se estimează că partidele populiste antieuropene vor fi în fruntea sondajelor în nouă state membre ale UE – Austria, Belgia, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia și Slovacia -, potrivit ultimelor analize ale think tank-ului.

ADVERTISING

De asemenea, cel mai recent sondaj plasează aceste partide pe poziții 2 sau trei în Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Sondajele sugerează că vocile lor vor avea cea mai mare greutate în mai multe state membre fondatoare, cu Frații Italiei ai lui Giorgia Meloni, care se preconizează că își vor mări numărul de eurodeputați la 27, iar Frontul Național al lui Marine Le Pen este pe cale să obțină un număr record de 25 de locuri.

În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), dreapta radicală, ar urma să își dubleze numărul total de eurodeputați, ajungând la șase, în timp ce în Germania, partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) pare să își dubleze reprezentarea în parlamentul de 705 locuri, ajungând la 19.

Citeşte integral analiza Partidele antieuropene ar putea câștiga europarlamentarele în 9 state – ”dreapta populistă” ar putea ajunge la 49% în PE pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇