Partidul lui Viktor Orban se retrage din grupul PPE. Cioloș se bucură: Nu există loc pentru populismul toxic al Fidesz în politica europeană

Partidul lui Viktor Orban se retrage din grupul PPE. Cioloș se bucură: Nu există loc pentru populismul toxic al Fidesz în politica europeană

Partidul premierului ungar Viktor Orban Fidesz se retrage din PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Riposta de la Budapesta: De ce a ales Viktor Orban un vaccin chinezesc

Decizia vine după ce Partidul Popular European a votat modificarea regulilor interne, astfel încât membrii să fie suspendați sau excluși mai ușor.

Astfel, din cei 180 de membri ai grupului PPE, dintre care mulți au cerut public excluderea Fidesz, 148 au votat pentru și 28 împotrivă, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Orban tună și fulgeră, Cioloș se bucură

Viktor Orban a transmis o scrisoare, pe care a postat-o și pe Twitter, că este dezamăgit de faptul că acțiunile PPE în condiții de criză cauzată de pandemie sunt să îngrădească drepturile propriilor reprezentanți.

”PPE încearcă să închidă gura europarlamentarilor noștri aleși democratic”, a spus Orban, acuzând ”o mișcare ostilă, antidemocratică, nedreaptă și inacceptabilă împotriva Fidesz și a votanților noștri”.

”Modificarea regulilor a fost făcută special pentru a pedepsi Fidesz. Mesajul este clar și recepționat. Dacă Fidesz nu e binevenit, nu vom sta”, a scris Orban.

ADVERTISING

The Guardian îl citează pe Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe, care a salutat decizia de azi, spunând că se cerea de multă vreme.

”Sub Orban, Fidesz a erodat democrația Ungariei și a vandalizat valorile europene. Este regretabil că PPE a permis sub acoperișul său derapajul spre autoritarism în Ungaria pentru atât de mult timp. Nu există loc pentru populismul toxic al Fidesz în politica europeană”, a spus Cioloș.

ADVERTISING

Bilanț pentru Fidesz - Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept

Ulterior, Cioloș a postat și pe Facebook un mesaj în care spune că ”ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa”.

”Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept și nerespectarea valorilor și regulilor europene sunt linii roșii pentru orice guvern din statele membre, iar Viktor Orban le încalcă de prea multă vreme.

Semnalul de astăzi arată clar că proeuropenii nu mai trebuie să tolereze mici autocrați care își conduc cetățenii în afara UE. Acest semnal a fost dat și de români în nenumărate rânduri de alegeri, când am arătat că viitorul este într-o Uniune Europeană puternică, cu reguli clare respectate în egală măsură de toată lumea”, a scris Cioloș pe Facebook.

Orban își caută deja aliați în PE

Fidesz are la acest moment 12 europarlamentari. Partidul a fost suspendat din PPE în 2019, pe fondul acțiunilor ce încălcau statul de drept și a retoricii anti-Bruxelles tot mai puternice.

Fidesz chiar și-a făcut campanie atacând UE. În 2019, un poster de campanie îl acuza pe președintele de atunci al Comisiei Eurpene, Jean Claude Juncker, că este în cârdășie cu George Soros, planul lor fiind să umple Europa de migranți.

Mai recent, grupul PPE i-a suspendat lui Tamas Deutsch, liderul delegației Fidesz în Parlamentul European, dreptul de a lua cuvântul în adunările plenare și i-a retras funcția din cadrul grupului, după ce l-a comparat pe Manfred Weber cu gestapoul și securitatea ungară din perioada comunistă.

Astfel, decizia de azi a lui Orban putem spune că a rezolvat o problemă presantă pe care popularii europeni tot amânau să o rezolve. Premierul ungar deja a început să caute noi alianțe în Parlamentul European, urmând să vedem unde va depune adeziunea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇