Viktor Orban își face planuri pentru următorul deceniu: încă patru sectoare vor fi controlate de investitori ungari

Viktor Orban își face planuri pentru următorul deceniu: încă patru sectoare vor fi controlate de investitori ungari

Guvernul de la Budapesta a luat în vizor noi sectoare de activitate, în încercarea de a creşte controlul investitorilor locali asupra economiei, transmite Bloomberg.

Premierul Viktor Orban a anunţat joi că, până la finele acestui deceniu, Ungaria va încerca să majoreze ponderea ocupată de companiile deţinute de investitori locali până la peste 50% în sectoare precum IT şi telecomunicaţii, materiale de construcţii şi transport feroviar.

„Acestea sunt sectoarele pe care vrem să le schimbăm în următorul deceniu”, a declarat Viktor Orban, într-o conferinţă organizată de camera de comerţ şi industrie.

Noile ţinte vin în continuarea politicii naţionaliste derulată de partidul lui Viktor Orban, care a reuşit să aducă o mare parte din sectoarele bancar şi media în mâinile unor proprietari ungari. Aceste eforturi au condus la apariţia unei noi elite antreprenoriale care este loială lui Orban, care astfel şi-a extins influenţa în toate colţurile societăţii şi economiei.

Iniţiativele au început deja să fie puse în practică. Operatorul de reţea Antenna Hungaria, companie controlată de statul ungar, a cumpărat o participaţie minoritară la Telenor, operatorul de telefonie mobilă controlat de grupul ceh PPF. De asemenea, dezvoltatorul de software 4iG Nyrt a încercat, dar nu a avut succes, să cumpere un rival mult mai mare T-Systems, subsidiara de IT din Ungaria a grupului Deutsche Telekom.

„Presupun că statul intenţionează să îşi majoreze participaţia în Telenor”, subliniază Nora Nagy, analist în cadrul Erste Group Bank în Budapesta. Potrivit acestuia, Ungaria este una dintre cele mai scumpe pieţe de telecomunicaţii din regiune astfel că alte eforturi se vor concentra probabil pe proiecte din domeniul tehnologiei informaţiei, care ar putea fi mai puţin accesibile pentru alte companii.

Obiectivul lui Orban este să reducă şi mai mult dependenţa Ungariei de investitorii străini, chiar dacă în paralel continuă să atragă companii din străinătate pentru a consolida poziţia Ungariei de centru manufacturier. De asemenea, Guvernul de la Budapesta vrea să reducă ponderea datoriei naţionale denominată în valută.

Ungaria a reuşit să majoreze controlul capitalului ungar în sectorul bancar de la 40% în 2010, până la 57% în prezent, după o serie de tranzacţii care au inclus statul ca intermediar.

ADVERTISING

În paralel, evoluţiile de pe piaţa de media din Ungaria l-au ajutat pe Viktor Orban să ajungă să controleze mai multe ziare şi posturi de televiziune care să promoveze mesajele guvernului.

Eforturile similare pentru modificarea imaginii în industria de retail au eşuat până acum, dar acesta continuă să fie un obiectiv strategic, a subliniat premierul ungar.

Ungaria: Şase partide de opoziţie se aliază împotriva lui Viktor Orban la alegerile din 2022

Ungaria devine prima țară din UE care comandă vaccinul rusesc Sputnik

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇