Ciolacu, despre amendamentul pe Pilonul II: Nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare și nu infierăm oamenii că au avut o opinie

Ciolacu, despre amendamentul pe Pilonul II: Nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare și nu infierăm oamenii că au avut o opinie

Premierul Marcel Ciolacu promite că nici el, nici Nicolae Ciucă (şeful PNL) nu vor lua vreo decizie legată de naţionalizarea Pilonului II de pensii. Totuşi, preşedintele PSD a subliniat că este dreptul fiecăruia să aibă o opinie, legat de secretarul de stat care a depus acest amendament şi care nu va fi sancţionat, pentru că ”nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare şi nu infierăm oamenii”.

Despre procedură, Ciolacu a spus că „nu putea să apară un amendament înaintea discursului” său pentru că, fiind o lege de asumare a răspunderii, amendamentele se aprobă în Guvernul României.

ADVERTISING

"În Guvern nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut o discuţie noi doi în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului doi de pensii”, a declarat premierul la Digi24. 

Mai mult, nici el şi nici Nicolae Ciucă nu vor lua o decizie în ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, promite premierul. 

”În rest, că cineva are o propunere, o discuţie, presupun, ca şi dvs, că suntem în anul 2023, nu suntem în Evul Mediu şi nu dăm foc la vrăjitoare şi nu infierăm oamenii cu fierul pe umăr că au avut o opinie. Este dreptul fiecăruia să aibă o opinie, decizia politică este una foarte clară, nici nu am avut de gând, nici nu am avut o discuţie serioasă pe acest subiect”, a precizat Ciolacu. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a avut o discuţie cu Nicolae Ciucă şi au amândoi aceeaşi opinie: "nu cred că este bine să venim acum pe un sistem care funcţionează. Că pot să fie anumite lucruri, să fie asigurări din partea administratorilor, să fie mai transparent, nu am nimic împotrivă, dar sunt lucruri care ţin de funcţionare, nu de naţionalizarea Pilonului 2”. 

Premierul nu a discutat cu secretarul de stat Daniela Pescaru (care a avut această propunere). ”Eu nu am văzut acest document, domnule, s-a întâmplat acest lucru, eu nu îl exclud. Repercursiuni pentru ce, că cineva are o opinie?

ADVERTISING

Deciziile politice le iau liderii politici. Nu sunt în Evul Mediu, eu nu pot să închid gura oamenilor, eu nu pot să îi spun unui om de ce ai opinie? Vreţi să fie în jurul meu numai yesmani, care spun numai ce cred eu? Să cert lumea că a avut o opinie? A avut o opinie proastă, din punctul meu de vedere, dar asta nu înseamnă că trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândeşte ca mine”, a completat premierul.

Ciolacu insistă că la noi nu se naţionalizează Pilonul II de pensii, dar susţine că asta s-a întâmplat deja şi Polonia, şi în Ungaria. 

”Suntem cred printre singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem. În acest moment, se iau nişte bani colectaţi la bugetul de stat ca un fel de asigurare, dacă se întâmplă ceva vreodată cu Pilonul I de pensii, lumea să fie asigurată şi la Pilonul II.

Mai mult, ştiţi foarte bine că mulţi dintre banii colectaţi la Pilonul II se regăsesc în împrumuturi către statul român. Într-un fel, este un gentleman agreement. Sper să nu fie nici investiţii, cum s-a întâmplat în trecut, când s-au pierdut banii oamenilor din Pilonul II şi aici statul trebuie prin reglementatori să fie foarte atenţi să nu se ajungă acolo”, a afirmat şeful Executivului, fără se explice la ce investiţii se referă (care ar fi dus la pierderea banilor din Pilonul II, care are un randament constant de la înfiinţare). 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇