Lituania se teme că Lukașenko va ceda Rusiei independența Belarusului

Lituania se teme că Lukașenko va ceda Rusiei independența Belarusului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar putea ceda independența țării sale Rusiei, prin semnarea unui acord ”privind o integrare mai profundă” cu țara condusă de Vladimir Putin.

Afirmația este făcută de ministrul de Externe din Lituania, Linas Linkevicius, citat de Reuters.

Putin încearcă de mai mulți ani să consolideze relația cu Belarus sub auspiciile unui stat unificat. De altfel, liderul rus a evocat din nou această idee chiar luna trecută.

Deși în trecut Lukașenko a respins astfel de mișcări, acuzând Rusia că vrea să ”înghită” țara, acum contextul s-a schimbat. Țara este măcinată de ample proteste de când Aleksandr Lukaşenko a fost reales președinte în 9 august. În plus, Belarusul se poate confrunta și cu sancțiuni din Occident.

ADVERTISING

Rusia și-a arătat sprijinul în această perioadă pentru Lukaşenko oricum.

Putin a pregătit o forţă rusă de poliţie în sprijinul lui Lukaşenko, dar promite că va inteveni doar la nevoie. Reacția NATO și a Opoziției din Belarus

De altfel, în următoarele zile sunt așteptate discuții între oficiali din Rusia și Belarus.

Ce spune oficialul lituanian

”Acum, Rusia va termina rapid ce nu a reușit să facă în 20 de ani, iar asta este foarte îngrijorător”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

ADVERTISING

Procesul de integrare între cele două foste republici sovietice ”cu greu poate fi oprit”, subliniază el.

Linkevicius, a cărui țară și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1990 și este acum membră a Uniunii Europene și NATO, a declarat că o relație mai strânsă între Minsk și Moscova ar putea duce la stabilirea unor baze militare ruse în Belarus.

Oficialul lituanian mai arată că pentru o astfel de mișcare este nevoie de ”un mandat din partea oamenilor”. În caz contrar, în opinia lui, vor exista și mai multe tensiuni ca până acum.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇