Belarus fierbe, iar Lukaşenko schimbă șefii serviciului secret și Consiliului de Securitate

Belarus fierbe, iar Lukaşenko schimbă șefii serviciului secret și Consiliului de Securitate

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a numit joi noi şefi ai Serviciului de informaţii, ai Consiliului de securitate şi ai Comitetului de stat pentru control, pe fondul protestelor masive la adresa lui, declanşate după alegerile prezidenţiale din 9 august.

De peste trei săptămâni în Belarus au loc proteste cotidiene.

Poliția a luat pe sus zeci de studenți care protestau pașnic în Belarus. Au fost reținuți

Lukaşenko susţine că a câştigat cu un rezultat covârşitor scrutinul prezidenţial din 9 august, dar Opoziţia este convinsă că votul a fost fraudat masiv pentru ca liderul de la Minsk, aflat la putere deja de 26 de ani, să obţină încă un mandat, al şaselea, transmite Reuters, citând agenţia oficială de presă BelTA.

ADVERTISING

Belarus: Ca să mai calmeze protestatarii, Lukaşenko vorbeşte de un referendum pentru amendarea Constituţiei

Reprezentanta Opoziției cere sprijin din partea ONU

Refugiată în Lituania, reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenţionează să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a Consiliului Europei, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanţilor săi, Tihanovskaia se va adresa vineri membrilor Consiliului de Securitate al ONU, iar în 8 septembrie Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

ADVERTISING

UE îndeamnă Rusia să nu intervină cu oameni în Belarus, dar e împărţită pe tema sancţionării lui Lukaşenko

Recent, reprezentanţi ai societăţii civile belaruse au creat un consiliu de coordonare, pentru a sprijini tranziţia de putere. Acest consiliu cere demisia lui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte în Belarus.

Citește și:

România dă 100.000 de euro pentru societatea civilă și presa liberă din Belarus

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇