Liderii coaliţiei s-au întâlnit la Guvern, pentru OUG cu măsurile din energie, care a fost criticată, greșită și corectată (surse)

Liderii coaliţiei s-au întâlnit la Guvern, pentru OUG cu măsurile din energie, care a fost criticată, greșită și corectată (surse)

Premierul Nicolae Ciucă şi liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a trebuit să aibă o şedinţă online pentru a corecta erori cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind măsurile din energie, au declarat surse politice, pentru News.ro.

Guvernul Ciucă s-a reunit din nou, miercuri în şedinţă online, pentru a corecta ordonanţa de urgenţă cu măsurile de compensare a facturilor la energie şi gaze naturale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus maximum zece la sută de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc.

ADVERTISING

Marţi, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind noile preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, despre noul set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, că „pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie electrică şi 0,31 lei pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum, iar pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”.

ADVERTISING

PSD a anunţat, miecuri, într-un comunicat oficial, că reglementarea preţurilor la energie şi gaze, cel mai devreme de la 1 aprilie 2022, este absolut necesară şi că nu este mulţumit pe deplin cu forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creşterii facturilor la energie şi gaze.

PSD a criticat şi „afirmaţiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora liberalizarea va scădea preţurile de vânzare sau că liberalizarea va scădea facturile românilor, care s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook”.

ADVERTISING

Potrivit social-democraţilor, „tot ceea ce au reuşit artizanii liberalizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989, şi ei poartă răspunderea uriaşă a exploziei facturilor în plină iarnă”.

La rândul său, preşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri, despre nemulţumirile PSD privind ordonanţa pe energie, care nu se aplică şi facturilor din luna ianuarie, că orice modificare se poate face în Parlament. El a precizat că este de acord cu orice variantă, dacă este legală şi a ţinut să precizeze că ”avem o Constituţie care spune că e mai complicat să te duci retroactiv”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇