A fost adoptată noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze. Ciucă: Nimeni nu va plăti peste aceste tarife, indiferent de consum

A fost adoptată noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze. Ciucă: Nimeni nu va plăti peste aceste tarife, indiferent de consum

Guvernul a adoptat, marți seara, ordonanţa de urgenţă care indroduce, pentru lunile februarie și martie, o nouă schemă de compensare pentru facturile la energie și gaz.

Potrivit anunțului premierului Ciucă, e plafonat prețul pentru toți românii, indiferent de consum. Însă cei care se încadrează în parametrii stabiliți de Guvern beneficiază de un preț chiar și mai mic.

”Pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh la energie electrică și 0,31 lei pe kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 kwh la energie electrica sau 300 metri cubi la gaze naturale se va plati 0,68 lei la energie electrică si 0,22 lei la gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite de oameni și de economia românească. Avem nevoie mai mult ca oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industrie alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 lei kwh la gaze naturale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

El a precizat că la nivelul Ministerului Energiei se poartă discuții cu Comisia Euopeană pentru a prelungi această schemă de ajutor și după luna martie.

De ce OUG nu se va aplica retroactiv

Anterior, marți dimineață, ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat de ce ordonanța nu se poate aplica retroactiv.

"Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut... principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe.

De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi, şi în funcţie de evoluţia preţurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la DC News.

Ministrul a dat încă de dimineață detalii din noul proiect de ordonanță.

”Am văzut inclusiv observaţiile şi o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanţă. De aceea, am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă şi practic pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică.

La gaze naturale, de la 200 metri cubi la 300 mc.

Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul şi acordăm o compensare, practic ducem preţul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural.

Practic, reaşezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici, şi industriei, şi instituţiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie, care au beneficiat de o schemă de compensare separată", a promis ministrul Energiei.

De asemenea, Virgil Popescu a asigurat furnizorii că nu vor avea restanţe, când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii.